Ezért nem viselkedhet elnézően a háziorvos az idős sofőrökkel

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-27, 12:09

Sokan gondolják úgy, hogy az időseknek nem kellene vezetniük.

A háziorvos kitilthatja az autópályákról, vagy akár nappali vezetésre korlátozhatja az idős sofőröket, ha az egészségi állapotuk ezt indokolttá teszi. Az RTL Híradó által megszólaltatott szakértő szerint ezek a korlátozások nagyon nehezen ellenőrizhetők, mivel azok csak a jogosítványba kerülnek be.

Pár napja egy idős házaspár a forgalommal szemben haladt az M4-es autópályán Gyömrő közelében. A tragédiát két arra járó autósnak sikerült megelőznie, de az eset újra felkorbácsolta a vitát az idősek vezetői engedélyéről. Még Sebestyén Balázs is beszállt a diskurzusba, igaz, később finomított az általa megfogalmazott gondolatsoron.

Idős sofőr a volánnál

A statisztikák szerint az idős sofőrök nem okoznak szembeötlően sok balesetet, sokan mégis úgy gondolják, hogy nekik már nem kéne vezetniük. A Belügyminisztérium adatai szerint 2016-ban a 2895 balesetből mindössze 326 volt írható a 60-as és 210 a 70 év fölötti korosztály számlájára.

Egészségi okok miatt a háziorvos akár korlátozhatja is az autóvezetést, megszabhatja például, hogy a sofőr csak szemüvegben vagy nappal vezethet, de akár maximális sebességhatárt is előírhat neki. Ezek a korlátozások a jogosítványba is bekerülnek, de pont ez a bökkenő. Mivel a korlátozások nem rendszámra szólnak, ezért nehezen lehet kiszűrni, ha egy idős sofőr az autójával a számára nem engedélyezett úton, időben vagy sebességgel közlekedik. Van úgy, hogy ez csak akkor derül ki, amikor a rendőr megállítja a járművezetőt, rosszabb esetben meg akkor, amikor már megtörtént a baj.

A 70 év feletti sofőrök jogosítványát jelenleg is csak két évre adják, hangzik el a riportban, de a mostani eset is azt mutatja, hogy az orvosoknak szigorúbbnak kellene lenniük. A háziorvos már csak azért sem lehet elnéző az idős sofőrökkel, mert neki is vállalnia kell a felelősséget egy egészségi állapot miatt bekövetkező baleset esetén.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Sebestyén Balázs a volánnál
2020. július 23.
Nagyon felhúzta magát az ország egyik legismertebb rádiós műsorvezetője.
A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton

További hírek