Gulyás Gergely pénteken jelentette be, hogy kedden életbe lép a magyar határzár, melynek értelmében a külföldiek csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett léphetnek be Magyarországra. Megnéztük, hogy a határok lezárása miképpen befolyásolja a magyar autósok életét.

A magyar kormány a koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt tér vissza a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz, Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy már az ajtón kopogtat a vírus második hulláma, de még időben vagyunk. Szlávik János szerint itthon bulikban és esküvőkön terjed leginkább a vírus, ezek szerint a stadionokban kevésbé (ugyebár nálunk járhatnak nézők a meccsekre, szeptember végén elvileg szurkolók előtt játsszák le az európai Szuperkupa-döntőt is Budapesten az új Puskásban).

Olasz rendszámú autót ellenőriznek a magyar rendőrök Hegyeshalomnál a határátkelõnél
Fotó:  MTI/Krizsán Csaba

A határok lezárása azt jelenti, hogy a külföldről hazatérő magyaroknak két hétig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk, mondta el Gulyás Gergely. Erre azért van szükség, mert állítólag a fertőzések többségükben külföldi eredetűek, a vírus behurcolását akarja megakadályozni a kormány.

A kancelláriaminiszter pénteken jelezte, hogy a később megjelenő rendeletekben pontosítani fogják azt, hogy kik azok, akik a határzár után is elhagyhatják Magyarországot. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletben olvasható, hogy szeptember 1-jétől mi vár a külföldiekre és a magyarokra (a rendelkezés első körben egy hónapig lesz érvényben).

Lássuk tehát a kivételeket:

  • A külföldről érkező személy korlátozás nélkül beléphet Magyarország területére, ha üzleti céllal érkezik (ezt nevezik kapcsolt vállalkozások közötti üzleti utazásnak), ha 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ilyen esetben a családtagjai is beléphetnek az országba), ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatásra érkezik, vagy ha igazolni tudja, hogy az elmúlt fél évben elkapta a Covid-19 betegséget.
  • A tranzitforgalom (legfeljebb 24 óráig) és a humanitárius folyosón való átutazás a jövőben is biztosított lesz. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon és csak bizonyos pihenőkön megállva engedélyezett  
  • Magyarországra katonai konvojok is beléphetnek, amennyiben a csapatmozgás során kizárólag technikai eszköz, felszerelés és az állomány mozgatása történik, plusz a szomszédos országok által is biztosított a határátlépés
  • Ezeken felül diplomáciai és hivatalos utakra lesz még mód és lehetőség
  • Egyedi méltánylást érdemlő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet, ahogy eddig is

Külön szabályok vonatkoznak az ingázókra (részletek a Magyar Közlönyből):

10. § (1) A külpolitikáért felelős miniszter által – a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben – meghatározott
szomszédos állam polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra
időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek.

(2) Az (1) bekezdés szerint Magyarország területén tartózkodó személy Magyarország területének
az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és köteles Magyarország területét
a belépést követő 24 órán belül elhagyni.

(3) A külpolitikáért felelős miniszter által az (1) bekezdés alapján meghatározott országgal szomszédos, Magyarország
területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a szomszédos
ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg
a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

Ha jól értjük a szövegezést, akkor a magyar oldalon is van egy 30 kilométeres sáv, tehát Budapestről már nem lehet úgy átmenni Ausztriába, hogy megússzuk a teszteket és a karantént, amikor hazaérünk, az csak úgy lehetséges, ha idehaza és külföldön sem lépjük át a határsávtól számított 30 km-es szakaszokat. Persze adódik a kérdés, hogy ki fogja ezt ellenőrizni, úgy tűnik, hogy egyelőre mindenkinek a lelkiismeretére van bízva, hogy meddig merészkedik el és mit mond a határon. 

Szóval kétszer is gondold meg azt, hogy mennyire éri meg neked a mostani helyzetben külföldre menni autóval, mert ha hazajössz, akkor muszáj 14 napra karanténba vonulnod. A cél nyilván az, hogy a magyar autósok lehetőleg csak belföldön közlekedjenek, így csökkentve az esélyét annak, hogy behurcolják a vírust az országba.