F1-es modellautókról lőtt képeket a magyar fotós, a végeredménytől eldobod az agyad

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-08-11, 08:34

Egy-egy ilyen kép akár 8-10 órán át is készülhet az alkotó állítása szerint.

Lampert Benedek a fejébe vette, hogy a lakásban nekiáll 1:43-as méretarányú F1-es modellautókat fotózni. A magyar fotós fantasztikus munkát tett le az asztalra, minden elismerésem az övé!

Senna vs. Prost

A Forma–1 2020-as szezonja kurta-furcsán vette kezdetét a koronavírus-járvány miatt, a versenyek egyelőre zárt kapuk mögött zajlanak. Benedek már több mint tíz éve követi nyomon az F1 történéseit, saját bevallása szerint mindig is szerette volna fotózni a versenyeket valamilyen formában, de sokallta a jobb helyekre szóló belépő árát. Arról nem is beszélve, hogy a tényleges fotós spotter helyek a hivatásos fotósoknak járnak.

Lewis Hamilton 1:43-as méretű modellautója

„Egy fantáziaképhez képest jóval nehezebb dolgom volt ennél a sorozatnál, hiszen itt rekonstruálni kellett a valóságot, elemezni és lemásolni a jellegzetességeket. Ez szabályokat jelent, szabályokat betartani pedig mindig komplikáltabb, mint azt csinálni, amit akarunk. Egyik fő elvem, hogy amit csak lehet, azt a kamera előtt csináljak, ne pedig utólagosan Photoshoppal. Ez azt jelenti, hogy felépítem az adott fotó díszletét, majd beállítom a fényeket és sokáig próbálkozom, hogy a füst, köd, víz, por stb. úgy viselkedjenek a képen, ahogy szeretném. Így nem ritka, hogy az ilyen képek 8-10 órán át készülnek” – írta Benedek, aki bevallottan a Ferrarinak szurkol.

A fotózásnak ezt az ágát egyébként toy photographynak hívja a szakma, a definíciója pedig a következő:

„Miniatűr tárgyakkal készült jelenetek, melyek filmes, álomszerű, néhol realisztikus stílusban készült fotók, ahol a fotósok egy az egyben olyan vizuális eszközökkel dolgoznak, mint egy életnagyságú képnél.”

toy photography

A mostani munkafolyamatról werkvideó is készült,arra is érdemes egy pillantást vetni. Ha valamiért nem indulna el a videó, akkor kattints erre a linkre.

További érdekes részletekért pedig keresd fel ennek a cikknek a forrását, illetve bátran látogass el a Figs Fan Photos közösségi oldalaira:

Facebook: https://www.facebook.com/FigsFanPhotos/?ref=bookmarks

Instagram: https://www.instagram.com/benedek.lampert/

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek