Fele-fele arányban loptak autót vidéken és a fővárosban 2019 első felében

Közzétéve:
2019-09-06, 11:57

A rendőrség korábban nem számolt be ilyen magas arányról!

Az ORFK válasza a Vezess kérdésére az volt, hogy 2019 első felében, az országosan, rendőrségi eljárásban regisztrált személygépkocsi-lopások 54%-a történt a fővárosban. Korábban még nem volt példa arra, hogy a statisztikák fele-fele arányban oszlottak volna meg a tolvajlást, azon belül az autólopást illetően a magyar főváros és vidék között. Budapest mellett az elmúlt pár évtizedben jellemzően 80-90% körüli számokat lehetett feltüntetni.

Suzuki Swift Sport fehér-fekete színben, oldalról

Az arány azonban változhat, méghozzá úgymond a vidék javára, hiszen, amennyiben nem csak az autólopást vesszük figyelembe, hanem a kalap alá veszünk más gépjárműveket is, például teherautókat vagy motorokat, akkor bizony Budapest veszít. A fővárosban nyoma veszett gépjárművek hányada 45,9% volt.

„Két egymásból következő okra vezethetők vissza az elmúlt évtizedben szokatlan arányok. Egyrészt, a BRFK illetékes osztálya eredményes munkával kiszorította Budapestről az orgazdák nagy részét, így nincs kinek dolgozni a tolvajoknak, akik most már szabadabban lopnak vidéken. Másrészt, mivel Budapesten lecsökkent a lopásszám, eleve jobban látszanak a vidéki bűncselekmények. Mostanában a megyeszékhelyek és vonzáskörzetük a veszélyeztetett helyek” – nyilatkozta Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) vezetője a Vezessnek.

2019 első felében kereken 300 darab személyautót tulajdonítottak el a tolvajok országszerte, gépjárműből 410-et. Egy évvel korábban az éves adat 771 és 1023 volt, ebből könnyen kimutatható, hogy szerencsére évről-évre kevesebb az ilyen jellegű bűncselekmény. Az arányok 2014-ben kezdtek el visszaesni.

A gazemberek új kedvence az Opel

Mint ahogyan a legtöbb embernek, úgy a bűnözőknek is vannak kedvenc márkáik. Természetesen ezalatt azt kell érteni, hogy az általuk preferált márka az nem más, mint amit a legszívesebben ellopnak.

Opel modellek sorakoznak egy kereskedésben

A 2018-as év listavezetője a Volkswagen volt, idénre azonban még a Top3-ba se jutott be a német márka. Személyautók tekintetében első helyre a tavalyi harmadikról az Opel került. A második helyen a Suzuki áll, ami azért is meglepő, mert egy évvel korábban még az ötödik helyen dekkolt, vagyis ez azt jelenti, hogy a tolvajok egyik új favoritja idén ez a japán márka lett.

Íme, a 2019-ben, legnagyobb számban ellopott személyautók 20-as listája:

lista a Top20, 2019 első felében ellopott személyautóról

A Vezess kérésére az ORFK beszámolt az általuk eddigi legsikeresebbnek, legeredményesebbnek vélt nyomozásokról. Az egyik az volt, amikor egy csongrádi határállomáson kapcsoltak le egy Bentley-t, amelynek következtében egy szerb fickó Svájcból csempészett rakománya került a rendőrség fennhatósága alá.

További autós hírek

A lehető legrosszabb pillanatban, egy lejtőn ment tönkre egy teherautó fékje – szúrta ki afelvételt az origo.hu Miután a sofőr…

Az esetet éjjel, hajnali 1 óra körül rögzítette olvasónk, az elmondása szerint. Miután áthajtott a Szerencs utcai VÉDA kapun, majd…

A 29 éves Agina Altinbajeva büszkén posztolta közösségi csatornáján, ahogy hatéves kisfia 128 km/óra sebességgel száguld a nyílt országúton. A…

Halálos vadbaleset történt a 73-as úton, egy közel 200 kilós szarvas lerúgta a motorról a sofőrt és az utasát vasárnap…

A francia városban erősen esett az eső, az autós pedig a rossz látási viszonyok között vakon követte a GPS-t. Amikor…

Kapcsolódó írások

Alapjárat YouTube-hírösszefoglaló indexkép
2019. január 08.
Az Alapjárat YouTube csatornáján újabban már heti három alkalommal értesülhetsz a nagyvilág legaktuálisabb híreiről az autóipar világából!
Nyakunkon a nyár, az ítéletidő komoly károkat okozhat szeretett autódon. IS.
2019. május 30.
Egy ideje rendkívüli időjárás tombol, nem csak hazánkban, világszerte. Az elmúlt napokban jó néhányan tanúi lehettek az esetnek, amikor Nagybányán leszakadt az ég, a darabokban hulló jég pedig nem csak épületeket, de autókat is csúnyán megrongált
Minden új Volvóban lesz elektromos hajtás
2017. július 06.
A svédek sem maradhatnak ki az ígérgetésből: csatasorba állítják a Polestart is, hogy 2019 után már minden Volvóban legyen villanymotor
 Robert Kubica a Wiliiams boxában oldalról fotózva
2018. november 21.
Robert Kubica a Williams-Mercedes versenyzője lesz 2019-ben a Formula 1-ben.