Feltámad Bond autója, a DB5 – és meg is veheted!

Közzétéve:
2020-05-29, 12:55

Hát igen. Elvégre az Aston Martin népszerűségét valahol a Bond filmek repítették egy magasabb szintre.

Feltámad az Aston Martin DB5. A harmadik James Bond filmben, a Goldfingerben látott Aston Martin DB5-öst gyakran emlegetik a világ legnépszerűbb autójaként. Ezt többek közt az a tény is alátámasztja, hogy a filmben látott autót a való életben több mint 6 millió dollár (kb. 1 886 664 000 Ft) értékben vásárolta meg valaki. Az autó véget nem érő népszerűsége miatt az Aston Martinnál úgy döntöttek, visszahelyezik a gyártásba a legendás DB5-öt, méghozzá korlátozott számban. Az elkészült modellek különlegessége az lesz, hogy pontosan ugyanúgy lesznek felszerelve, mint a filmbéli Bond autó.

Aston Martin DB5 váza

A projekt a DB5 Goldfinger Continuation, vagyis a DB5 Goldfinger Folytatása nevet kapta. A 25 darabból álló sorozat készülését ugyan még 2019 év végén jelentették be, az Aston Martin nemrég közzétette, hogy az első számú jármű (Job 1) készítése már folyamatban van. Nagyon izgalmasan hangzik mindez!

Aston Martin DB5 készül

 Aston Martin DB5 gyártás

Pontosan ötvenöt év telt el azóta, hogy a legutolsó DB5-ös legördült a gyártószalagról az Aston Martin Newport Pagnell-i üzemében, Angliában. Akkoriban nagyjából 900 darabot készítettek az ikonikus autóból 1963 és 65 között. A DB5 a második típus a márka életében, amelyet a Continuation program alá vetettek, ugyanis az egészet még 2017-ben kezdték a DB4 GT-vel.

A mérnököknek és dizájnereknek természetesen elkél némi segítség az autó építésének folyamatában, amit meg is kapnak azoktól a producerektől, akik részt vettek a James Bond filmek forgatásában. Az EON Productions nevű vállalat kapta meg például feladatul azt, hogy szereljék be az autóba a – korábban már említett – összes eszközt, amik Bond rendelkezésére álltak a Goldfinger részben. Nyilvánvalóan a forgó rendszámtábla és az első géppuskák alatt szimulált és nem valódi eszközökről van szó. Mind a 25 elkészült példány a legendás Silver Birch árnyalatot kapja, a DB5-ösök meghajtásáról a 4,0 literes szívó, soros hathengeres motor fog gondoskodni SU karbikkal. A motor teljesítménye 290 lóerő, az autó hátsókerekes, sperr difi van alatta és az erőt egy ötfokozatú manuális váltóval továbbítja a hátsó kerekekhez. Kell ennél több?

Aston Martin

Az elkészült DB5-ösöket 2020 második felében kezdik kiszállítani az előzetes megrendelőknek, nettó 3,36 millió dollárért (kb. 1 056 531 840 Ft). Ez az ár nagyjából a vadonatúj, 2021 Aston Martin DBS Superleggera listaárának tízszerese. Emellett érdemes azt is kiemelni, hogy az autó nem lesz legálisan használható a közutakon.

Kapcsolódó írások

Aston Martin DBS Superleggera James Bond
2019. május 25.
Az "On Her Majesty’s Secret Service", vagyis az „Őfelsége titkosszolgálatában” című James Bond-film, illetve a benne szereplő autó ötvenedik évfordulójára limitált kiadással készült a gyártó
Astonék megépítik James Bond DB5-ösét!
2018. augusztus 21.
Csupán 25 darab kerül majd értékesítésre a James Bond filmekben látott Aston Martin DB5-ből. A vágyakozó ügyfeleknek több, mint 900 millió forintot kell kipengetniük egy ilyenért.

További hírek