Feltehetően töltés közben gyulladt ki egy villanyautó Németországban

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-05, 10:25

A tűz eloltása után a műszerfal még mindig világított.

Újabb villanyautó kapott lángra, ezúttal egy Opel Ampera-E égett úgy, mint egy fáklya a németországi Langenfeld városában. A kocsi november elsején, kora hajnalban gyulladt ki.

Kigyulladt villanyautó

A helyszínre hajnali egy órakor értek ki a tűzoltók, akik látták, hogy a töltőre csatlakoztatott, és minden bizonnyal töltés alatt álló Ampera-E (a Chevrolet Bolt európai megfelelője) komoly füstfelhőket ereget magából. A lánglovagok elkezdték vízzel locsolni a gépjárművet, főleg a kocsi elülső részére koncentráltak, ahol a motor szokott lenni a belső égésű erőforrásokkal szerelt autókban. De hát jól tudjuk, hogy ez sokat nem ér a villanyautók esetében, azoknál az akkumulátor lehűtése a legfontosabb ilyen helyzetekben.

Füstfelhőket eregető elektromos autó

A füstölő Opel a vízsugarak benyelése ellenére lángra kapott hátul, az alább megtekinthető videón látszik is, ahogy a jármű közvetlen közelében tartózkodó tűzoltó hátra is lép kettőt gyorsan, amikor megpillantja a lángnyelveket. Sok időbe és sok köbméter vízbe került, mire sikerült eloltani a lángokat. Érdekes módon a 12 voltos kiegészítő tápegység sértetlennek tűnt ezek után is, legalábbis a műszerfal jól láthatóan világított a tűzoltás befejezését követően is.

Kiégett villanyautó világító műszerfallal

Annak érdekében, hogy az autó ne gyulladjon ki újra (vagy ne lépjen fel bármilyen más probléma), a tűzoltók felemelték az autót, majd beleeresztették egy vízzel megtöltött acélkonténerbe. A mentési munkálatok reggel hat órakor értek véget, vagyis a tűzoltók 5 órán keresztül tevékenykedtek a helyszínen. A tűz keletkezésének pontos okáról a cikk megjelenéséig nem adtak ki hivatalos tájékoztatást.

Kiégett villanyautó a levegőben

Kiégett villanyautó a vízzel megtöltött acélkonténerben

Szeptember elején az Alapjáraton is olvashattál arról, hogy augusztus 20-án töltés közben felrobbant egy elektromos autó Kínában, a Fucsien tartományhoz tartozó Szanming városában. Az InsideEVs információja szerint a kínai BAIC-csoport egyik plug-in hibrid modellje égett szénné, nem elképzelhetetlen, hogy már alapból gond volt az akkumulátorral, töltés közben pedig tovább eszkalálódhatott a helyzet.

Fotók: Emergency-Report.de

Kapcsolódó írások

Aldi elektromosautó-töltő
2020. június 30.
Összesen nyolc üzletüknél telepítettek E.ON töltőpontokat.
2018. december 04.
Persze a kérdés csak elméleti, a BMW i8 rendőrautó csak tanulmányként létezik, de elég mutatósra sikerült

További hírek