Töltés közben robbant fel egy elektromos autó 2020. augusztus 20-án. A baleset Kínában, a Fucsien tartományhoz tartozó Szanming városában történt. Helyi sajtóhírek szerint a balesetben szerencsére senki sem sérült meg.

A narancsszínű autó azt követően kezdett füstpamacsokat eregetni, hogy a város egyik (vagy egyetlen, de ezt erősen kétlem) elektromos töltőállomásán megkezdte az áramfelvételt. Először az utastérből kezdett szivárogni a füst, majd néhány lángnyelv is felcsapott, az akkumulátor minden bizonnyal túlmelegedett a töltés során.

Kiégett elektromos autó

Valaki értesítette a helyi tűzoltókat, akik kivonultak a helyszínre, az autó akkor robbant fel, amikor a lánglovagok elkezdték vízzel hűteni a gépkocsit. A hatalmas erejű robbanás azonnal leszakította az autó valamennyi ajtaját.

Az InsideEVs információja szerint a kínai BAIC-csoport egyik plug-in hibrid modelljével történt meg a baj, nem elképzelhetetlen, hogy lítium-ion akkumulátorral volt felszerelve a kocsi. Talán már alapból gond volt az akksival, töltés közben pedig tovább eszkalálódhatott a helyzet. Azt lehet tudni, a lítium-ion akkumulátorok túltöltés, vagy túl nagy feszültségen való töltés esetén könnyen lángra kaphatnak (a bennük lévő elektrolit igencsak gyúlékony anyagnak számít), a heves reakció miatt pedig akár fel is robbanhatnak. Nem véletlen, hogy a plug-in hibridek életében megjelentek a nikkel-metál-hidrid akkumulátorok, amelyek kevésbé érzékenyek, mint a lítium-ion akkuk.

A Kínában történt incidenssel kapcsolatban nem közölt pontos részleteket a hatóság, annyit azért elárultak, hogy senki sem sérült meg a balesetben, ami kisebb csoda, mert a robbanáskor többen is a kocsi közelében sétáltak, akik a parkolóhelyek között lavíroztak (plusz ugye ott voltak a tűzoltók is).

Az InsideEVs  újságírója, Mark Kane megjegyezte, hogy az elektromos autók még midig újdonságnak számítanak (a globális részesedésük csupán néhány százaléka az új autóknak). Kane hozzátette, hogy tudomása szerint az elektromos autók biztonságosabbak, mint a belső égésű motorokkal ellátott gépjárművek. De ettől még tény, hogy ha ritkán is, de azért megtörténhetnek ilyen balesetek a környezetkímélőbb autókkal.