Felvágós egy dömper ez a Rolls-Royce Cullinan! + GALÉRIA

Közzétéve:
2019-11-08, 14:50

A Rolls-Royce luxusmárka útnak indította Black Badge sorozatát, melynek legújabb tagja a Cullinan.

Mindenekelőtt érdemes egy pillantást vetni az eredeti Rolls-Royce Cullinanra, vagyis a monstrum gyári verziójára. A bődületesen nagy SUV már önmagában tekintélyt parancsoló. Ezt részben tapasztalatból tudom, hiszen életemben eddig kettőt ha láttam belőle a magyar utakon, és, hát mind a kétszer lementem tőle hídba. Őszintén szólva fogalmam sincs arról, hogy egy autónak lehet-e kisugárzása, de a Cullinan valahogy azt az érzetet kelti az átlagemberben, hogy „engem aztán nem kapsz meg könnyen, értem küzdened kell!”

Rolls-Royce Cullinan

2018-ban kezdték el gyártani, mostanra pedig már készítettek belőle egy presztízst sugalló maffiaváltozatot is. A Black Badge Cullinan ezúttal tehát méltó tagjává avanzsálhat a sorozatnak a Dawn, a Ghost és a Wraith után. Utóbbiról cikkünk is született korábban! 

Rolls-Royce Cullinan Black Badge félhomályban

A Black Badge megjelölés leginkább az autó külsején nyilvánul meg, így könnyű dolgod van a beazonosítással, hiszen, ha látsz egy Cullinant, az már önmagában is ritka, ha pedig az fekete színű, most már tudod, hogy a különkiadáshoz van szerencséd.

Annyira fekete, hogy már elegáns

A hűtőrács fényes fekete árnyalatot kapott a korábbi króm helyett, a kerekek hatalmas R22-esek, melynek küllői közt felvillannak a kontrasztos, piros féknyergek. Belül az utasok feje fölé tárul a csillagos ég, ahogy az már a Rolls-Royce más modelljeiben is megszokott. Továbbá fekete bőrbevonatra lehet felfigyelni a karbonszál és a sárga színű kontrasztos varrás ötvözete mellett.

Rolls-Royce Cullinan Black Badge oldalról, nyitott ajtóval

Rolls-Royce Cullinan Black Badge hátulja

Na, de ha a vállalat azt állítja, hogy teljesítményre éhezik a modell, az vajon mit jelenthet? Talán nem volt elég már önmagában sem a 6,75 literes, turbós V12-es?

A Cullinan eredeti változata 571 lóerőre képes, a Black Badge kivitel viszont ugyanazzal a meghajtással extra 29 lóerőt teljesít. Feltehetőleg az 571 ló sem mozgatta rosszul a több, mint 2,5 tonnás bódét, de a plusz teljesítmény persze sosem jön rosszul. A korábbi 850 newtonméter helyett ezúttal kereken 900 társul, a null-száz sprint továbbra is 5 másodperc körüli marad.

Csak, hogy mindenféle képpen érzékeltetve legyen a vevők felé, hogy egy jóval sportosabb kiállású modellről van szó a Black Badge Cullinan esetében, a márka a beszerzési árát sem hagyta meg a réginek. A különkiadású modell ára (382 000 dollár) nagyjából 115 millió forintnak feleltethető meg, viszont érdemes tudni, hogy határ a csillagos ég, ugyanis rendelkezésre áll némi személyre szabható lehetőség is.

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
2019. január 07.
A Rolls-Royce a ’90-es években mutatta be máig egyik legdrágább és legexkluzívabb modelljét és annak hosszított változatát. Ők az 1998-as Silver Seraph és a 2000-es Park Ward.

További hírek