2020. július 13. | 14:24

Tiszta vizet öntött a pohárba a magyar hatóság.

Mint korábban beszámoltunk róla, 2020. december 15-ig automatikusan meghosszabbodnak a 2020. március 11. és 2020. július 3. közt lejáró, a magyar forgalmi engedélyekbe bejegyzett műszaki érvényességi idők. A magyar hatóság azt is elmondta, hogy az ilyen járművekkel hol nem szabad közlekedni.

A műszaki vizsgáztatást a veszélyhelyzet bevezetése után szüntették be átmenetileg. A magyar kormány aztán bejelentette, hogy 180 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, vagy annak megszűnését követően 15 napon belül lejáró okmányok érvényességét, ez pedig a forgalmi engedélyekbe bevésett érvényességi határidőkre is vonatkozik.

A 2020. július 4-től lejáró okmányok érvényességét már a normál menetrend szerint, vagyis a kétévente elvégzendő műszaki vizsgálattal szükséges meghosszabbíttatni. Vagyis azokra a forgalmi engedélyekre nem vonatkozik a kedvezmény, amelyek azon a napon vagy azt követően jártak le.

Azt viszont fontos tudni, hogy a türelmi idő alatt lejáró okmányokat nem lehet automatikusan pótolni. Ha a lejárt műszakis autónak például elveszik a forgalmi engedélye, vagy megváltozik az üzemben tartó személye, akkor az új okmány kiállításához elengedhetetlen lesz az érvényes műszaki vizsga.

„A jogszabályban december 15-ig meghosszabbított érvényességi időt nem lehet bevezetni sem a hatósági nyilvántartásokba, sem az okmányokba. Ebből, illetve az előírás hazai joghatósági jellegéből is adódik, hogy az ilyen járművekkel nem szabad külföldön közlekedni” – olvasható a kormányhivatal.hu oldalon megjelent közleményben.

Arra is figyelniük kell az autósoknak, hogy a türelmi idő december közepén jár le, amikor a vizsgaközpontok már nem feltétlenül működnek teljes kapacitással (esetleg félig-meddig már zárva is vannak) az ünnepi időszak közelsége miatt. Vagyis nem érdemes az utolsó pillanatig halogatni a műszaki vizsga elvégeztetését, érdemes azon túlesni a türelmi idő alatt.