A Ford úgy határozott, hogy benzinillatot hoz létre az elektromos autókhoz, az autógyártó ezzel a bizarr próbálkozással igyekszik nyitni azok felé, akik most még mereven elzárkóznak a hagyományos járművek leváltásától.

Ford Mach-Eau

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik odáig vannak a benzinszagért. A kérdés adott, ezek az emberek valóban azért nem hajlandók elektromos kocsit venni, mert nem tudnak meglenni a kutakon beszerezhető üzemanyag aromája nélkül?

Nos, ebben lehet valami, a Ford megbízásából készült felmérés szerint ugyanis minden ötödik sofőr azt vallotta, hogy a benzinszag hiányozna neki a legjobban, ha elektromos járműre váltana. A válaszadók 70 százaléka állította, hogy valamilyen mértékben hiányolná a benzinszagot abban az esetben, ha beülne egy villanyautóba.

A Ford ezért egy külső partner bevonásával létrehozott egy teljesen új illatot. A vállalat szerint a Mach-Eau „egy prémium illat azok számára, akik vágynak az új, tisztán elektromos hajtású Mustang Mach-E GT teljesítményére, de még mindig rajonganak a hagyományos benzines autókat idéző illatokért.”

Ford Mach-Eau

A Mach-Eau-t a neves illattanácsadó cég, az Olfiction alkotta meg, a szakemberek kezdésként a motorok és a benzin által kibocsátott vegyi anyagokat vizsgálták meg. Állítólag a benzin illata bizonyos körökben népszerűbb a bor és a sajt illatánál is, és ebben a különleges rangsorban majdhogynem vetekszik az új könyvek illatával.

Visszatérve a Mach-Eau-ra, a vizsgált anyagok közé tartozott a benzaldehid és a para-krezol, amelyeket aztán kék gyömbérrel, levendulával, gerániummal és szantálfával kevertek. Az autógyártó azért megjegyezte, hogy az elkészült termék nem feltétlenül 100 százalékosan benzinillatú, de úgy tervezték, hogy emlékeztessen rá.

Ford Mach-Eau

A Ford egyébként nagykereskedelemben (még) nem árulja az illatosítót, tehát nem tudsz magadnak vásárolni egy üveg Mach-Eau-t, de ha tényleg érdekel a dolog, akkor legalább most már tudod, hogy milyen összetevőket kell keresned, hogy elkészíthesd a saját főzetedet.

Kérdés, hogy a benzinszagot árasztó illatosító mennyire teszi csábítóvá a villanyautókat, vélhetően nem nagyon, de azért ez egy szép próbálkozás volt a Ford részéről.