Fűthető utat tesztelnek a franciák

Közzétéve:
2021-02-10, 08:17

A forradalmi újítás feleslegessé tenné az utak szórását.

Egy autós számára talán az ónos eső és a mindenféle keverékkel felszórt utak jelentik a legtöbb bosszúságot a téli közlekedés során. A francia Eurovia azonban olyan újításon dolgozik, amely megkönnyítheti a közutakon dolgozók és közlekedők életét, ugyanis a Vinci építkezési cég leányvállalata alácsövezett, az évszaknak megfelelő hőmérsékleten tartható utakat tesztel.

Fűtött útszakasz

A franciák által megálmodott rendszer a melegebb napokon elnyeli a hőt, melyet a hideg napokon visszajuttat az alácsövezett útszakaszokra. Az Eurovia becslése szerint az új technológia akár 60 Celsius-fokra is képes lehet felmelegíteni az utat. A történet újabb előnyös oldala, hogy a rendszer a felgyülemlett hőt közeli épületekkel vagy uszodákkal is meg tudja osztani.

A Eurovia „Power Road” megoldását már tesztelik Franciaországban. A legutóbbi kísérletre Egletons városa mellett került sor, ahol egy 120 méteres szakaszt kötöttek össze a biomasszával működő, helyi fűtési hálózattal.

Az új technológia ugyan remekül hangzik, ám borsos árat kell érte fizetni. A fentebb említett 120 méteres szakasz 250 ezer euróba, forintba átszámítva nagyjából 89,5 millióba került az Euroviának. A megoldás tehát egyelőre anyagilag nem megvalósítható, ám az ötlet mindenesetre megszabadítaná az autósokat a téli közlekedés egyik legnagyobb problémájától.

 

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Havas szélvédő szemből
2019. december 04.
Megdőlni látszik egy városi legenda.
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.

További hírek