Gepárd üzemmóddal bővült a Teslák launch controlja

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-04-09, 11:14

Az eddiginél is brutálisabb gyorsulásra számíthatnak a Model S és Model X tulajdonosok.

Azt jól tudjuk, hogy az elektromos autók meglepően jól gyorsulnak. Azt is jól tudjuk, hogy a Teslák nagyon mennek és rendre legyorsulják a legerősebb sportautókat is, főleg, ha a Performance kivitelekről van szó. Tudom, tudom, 200 fölött elfogynak, de akkor is letaglózó, hogy egyes modellek a Ludicrous módban mit tudnak. A legújabb szoftverfrissítéssel egyes modellek launch controlja mostantól „gepárd üzemmóddal” is kiegészül.

Tesla gepárd üzemmód
Ludicrous+ módban 790 lóerő a csúcsteljesítmény, míg a Ludicrous + Cheetah módban 835 lóerő a maximális érték

Pontosan mit is jelent ez? Ha láttál már dokumentumfilmet a nagymacskákról, megfigyelhetted, hogy mielőtt üldözőbe veszik a prédájukat, a földhöz lapulnak és az utolsó pillanatban egy szempillantás alatt elrugaszkodva rávetik magukat szerencsétlen vacsorájukra. Az adaptív légrugózással szerelt legerősebb S és X modellekben, ha aktiválják Ludicrous módot és a launch controlt (fék+gáz egyszerre), akkor az autó orra amennyire csak lehetséges leereszkedik. Valahogy így:

A videóban látható Tesla Model S produkciója elég meggyőző, amellett, hogy jól néz ki, ahogy „térdre” ereszkedik az autó, a mutatvány bizonyára hozzá is tesz valamennyit az eddig is letaglózó gyorsulási élményéhez. Aki még nem ült ennyire brutálisan meginduló autóban, az el sem tudja képzelni, hogy milyen érzés ez valójában. Arany János szavait idézve: „Szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik.” Szó szerint beleszédül az ember a menésbe.

A gepárd üzemmód a következő szoftverfrissítéssel kerül bele az autókba, de feltehetően csak a Model S Performance és Model X Performance tulajdonosok élvezhetik az új funkciót, miután a Tesla Model 3 nem kapható légrugózással. Aktiválni végtelenül egyszerű: Ludicrous+ módban csak rá kell lépni a fékpedálra, majd le kell nyomni a gázt is. Az autó magától launch control módba lép, lesüllyed az orra és ad némi extra teljesítményt is. A vezetőnek 15 másodperc áll rendelkezésére, hogy leugorjon a fékről és kilőjön. Jó szórakozást!

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt, hiszen a szállítás a koronavírus-járvány ellenére zavartalan! Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  

További hírek