Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szerda - 2023. december 06.
-0.5 °C
havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Lép, mint az istennyila! - Tesla Model 3 Performance AWD (2020) – Teszt + Videó

2020. március 21. | 12:00

Olyan helyre vittük videónkban a Tesla Model 3-at, ahol eddig még senki nem vizsgálta képességeit!

A Groupama Tanpályán elérhető vezetéstechnikai tréningek: https://hungaroringshop.hu/hu/partner/groupama-tanpalya

Néhány napig szerencsém volt kipróbálni a Tesla „megfizethető” modelljét a Magyar Autókereskedőház Zrt. jóvoltából. Mint minden benzinvérű embert, engem is kisebb aggodalommal töltött el, hogy a fenébe is fogok 160 kilométeres autópályás szakaszt megtenni vele egyből az első napon?! Aztán a műszaki adatoknak és hatótávnak részletesebben utána járva megnyugodtam, hiszen a Performance modell a WLTP-szabvány szerint 530 kilométert kínál, ami a valóságban inkább 400-450 körül van, de valljuk be, azért ez már elég baráti. Pláne városban, ahol nem súlyt a masszív légellenállás és az autó is többet tud rekuperálni. Agglomerációs és városi használatra a Tesla kis szedánja kitűnő választás, már ha van 20 millió forintnyi zsebbélelő zsetonod. A hétvégém tehát Tesla-élményautóztatással telt, majd Ádámmal kivittük a Groupama Tanpályára, hogy megnézzük, mit művel a rántópadon akkor, ha elengedjük a kormányt:

Tesla Model 3 - végtelenségig letisztult

A kisváros csodájára járt a Tesla Model 3 jelenlétének, hiszen nem minden sarkon teremnek ehhez hasonló amerikai termékek. Valójában nem azért szeretjük, mert olyannyira szép: barátságos, hangtalan idegennek tűnik ezzel a kedves kis béka pofával. A belső égésű motor teljes hiányának köszönhetően maxi-mélyre le tudták nyomni az autó orrát, így könnyebben meg tud birkózni a légellenállással, ami kiváló, 0,23-as értéket mutat. A végtelen letisztultsághoz hozzájárulnak a karosszériába süllyesztett kilincsek, melyeknek működéséről külön kiselőadást kellett tartani minden laikus számára: megnyom, valahogy alá nyúl, meghúz.

Tesla Model 3 teszt Alapjárat

Méreteiben szinte megegyezik a 3-as BMW-vel, arányai rendben vannak, ahogyan a passzív és aktív biztonság terén is kimagaslót nyújt. Maga az alumínium és acél kevert felhasználásával készülő váz struktúrája is forradalmi a kategóriájában. Sőt, frontális ütközésnél nincs tömör fémtömb, ami becsúszhatna az utastérbe, van viszont gyűrődési zóna bőven. Maga az alvázba épített akkucsomag is hozzájárul a jármű merevségéhez, ami igényesen be is van bugyolálva.

Tesla Model 3 – Gombok? Minek?

A Tesla Model 3-hoz slusszkulcs helyett slusszkártya jár, vagyis egy vékonyka mágneskártya, ami a B-oszlophoz érintve nyitja a járművet. Valójában ez pótkulcsként szolgál, hiszen, ha a Tesla alkalmazását letöltjük okostelefonra, összehangoljuk telefonunkat az autóval, akkor minden megoldható ezzel is. A nyitás, zárás és sok más infó mellett az autó aktuális töltöttségéről, hatótávról kaphatunk adatokat, előfűthetjük az autót indulás előtt, bár utóbbit időzíteni nem lehet. Az alacsony orr miatt jól kilátni belőle, négy felnőttnek egyébként bőven jut hely, elöl 85, hátul 340 literes csomagteret találni.

Tesla Model 3 teszt Alapjárat

Ha sikerült bejutni az autóba, akkor jól megtömött, amerikai felhasználóknak igazán kedvező, puha ülések fogadnak, amik 12 irányba elektromosan állíthatóak. Első érzetre rendben vannak, de hosszú távon nem épp a legkényelmesebbek. A vastag kormányt a 15 colos központi tableten kiválasztva tudjuk magunkra szabni a kormány két oldalán található tekerenytűkkel, ugyanez igaz az oldalsó visszapillantókra, gombnyomásra nyílik a kesztyűtartó is és a szellőztetést is az érintőkijelzőn tudjuk konfigurálni. Természetesen első körben ez is furcsa lehet, de mint mindent, ezt is meg lehet szokni, meg amúgy is névre szóló memóriahelyek vannak, így, ha beleülünk, lekattintjuk a nevünket és minden beáll a számunkra kedvező pozícióba. Nem meglepő módon mindent a kijelzőn lehet állítani, az internet segítségével válogathatunk a Spotify kínálatából, az autó töltése közben szörfölhetünk a neten, van Youtube, Netflix és sok más saját márkás játék – infotainment terén tényleg verhetetlen a Tesla.

Tesla Model 3 teszt Alapjárat

A végtelen letisztultság a beltérre is igaz, sehol egy gomb a fabetétekkel tarkított műszerfalon, az ajtókon egész tűrhető Alcantara-szerű borítás. Az illesztési hézagok persze közel sincsenek a német prémiumok szintjén sem kívül, sem belül és az ajtócsapódás hangja sem lesz mintapélda a hangoskönyvekben. Persze, ennyi pénzért ne történjen már ilyen, és igen, szoftveresen az efféle hibákat még nem tudja orvosolni Elon Musk, de egy közel 10 éves gyártóról beszélünk könyörgöm, nincs mögöttük 30-40-50 tapasztalat, hogy hogyan is kéne azt a gumikédert rendesen a helyére rakni.

Tesla Model 3 – ne kételkedj a villanymotorban

Az élményautóztatás során nem volt olyan eset, amikor ne hangzott volna el valamilyen kacifántos káromkodás padlógázas gyorsítás esetén. Ha laikus az ember, annyit azért már hallott, hogy ezek a Teslák eszméletlen gyorsulásra képesek, főleg a Performance kivitel. Ugyanis egy elöl-hátul villanymotorral szerelt autóról van szó, mely így összkerékhajtást tesz lehetővé, és a vektorvezérlésnek köszönhetően olyan ügyesen, a kerekek elforgása nélkül képes leadni a 450 lóerőt és a 640 Nm-es nyomatékot, hogy az ember gyomra a torkáig csúszik fel. Elöl egyébként egy aszinkronmotor dolgozik, mely indukció révén jut elektronokhoz, hátul viszont állandó mágneses szinkronmotor működik, nyugodt közlekedésnél kizárólag ez hajt, az első szabadon fut.

Tesla Model 3 teszt Alapjárat

Papíron a teljesítmény orientált kivitel végsebessége 261 km/h és 3,4 másodperc alatt érhetjük el vele a 100 km/h-t hangorkánok nélkül, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna. Az 1847 kg-os tömeg nem igazán érződik menet közben, a 75 kWh-s akkucsomag a padlólemezbe helyezve alacsony súlypontot eredményez, a Performance csomag részeként 20-as kerekeket, nagyobb fékeket, karbon spoilert, alumínium pedálokat és Track Mode-ot kapunk az autóhoz, ami versenypályás körülmények között kevésbé közbeavatkozó menetstabilizálót és kipörgésgátlót tesz lehetővé. A visszatöltés mértékét kétféleképpen lehet meghatározni, javasolt az erősebb rekuperációt választani, hiszen ilyen egypedálos járművé alakul át a Model 3, mert olyan szintű motorféket generál, hogy ha ráérez az ember, a féket szinte nem is kell használni.

Tesla Model 3 teszt Alapjárat

Városi használat esetén 18-20 kWh-s fogyasztással lehet számolni, autópályán ez 22 kWh-ra ugorhat fel, ami még mindig remek érték kategóriájában. Persze mindezek az ideális körülmények között értendő számok, hiszen 5 fok alatt 10-20%-kal többet tud fogyasztani a fűtés, akkucsomag temperálása miatt is. Ilyenkor a tárolókapacitás is romlik: valójában az akkucsomag olyan, mint egy elkényeztetett úrihölgy: sem a hideg, sem a meleg nem jó neki és még gyors töltés esetén is hisztizik.

Tesla Model 3 teszt Alapjárat

A Tesla Model 3-hoz Type 2-es és hálózati töltőkábelt ad a gyártó, otthoni (AC – váltóáram, 230V) hálózatról kb. 3,5 kW-t tud felvenni óránként az autó, így a 80%-os töltöttség nagyjából 20-22 óra alatt érhető el nulláról. Gyors, háromfázisú (400V) töltő esetében a Tesla 11 kWh-ot tud felvenni, hiába tudna az a töltő mondjuk 22kWh-val tölteni, így 6-7 óra alatt történik meg az akksik telepumpálása árammal. A Tesla Superchargerek esetében már (DC) egyenáramról beszélhetünk, ez esetben a 120-110 kWh-t fel tud venni a gépjármű egy óra alatt, így nagyjából 40 perc alatt fel tudjuk tölteni az 75 kWh-s akkucsomagot. Jelenleg Magyarországon 7 villámtöltő van, melyekkel tényleg nem jelent nagy ördöngösséget a töltés, ez az egyik aduásza a Teslának, hiszen ilyen teljesítménnyel, ilyen lefedettséggel egyelőre más töltőhálózat nem rendelkezik világszerte.

Tesla Model 3 - minden helyzetben stabil

A Tesla Model 3 karosszériájának merevségét feljebb már taglaltam, vezetés közben nem érezni bizonytalanságot az autó mozgásában. Igaz, hogy a kormányzás teljesen steril, tempósabb kanyaroknál a menetstabilizáló okosan avatkozik be és az álló helyzetben történő, padlógázas indulásnál sem lehet elbizonytalanítani, mindig megtalálja a megfelelő tapadást még nedves aszfalton is. Elöl egyébként dupla keresztlengőkaros, hátul több lengőkaros felfüggesztést találunk, a Performance csomag részeként feszesebb, ültetett futóművet kapunk és persze a fékek is erősebbek az átlagnál.
Tesla Model 3 teszt Alapjárat
Az Tesla robotpilótája kb. egymillió forintos felárért kérhető, hardware-esen tudná az autó ezt a funkciót, software-esen van lebutítva, hiszen az Autopilot Európában még nem engedélyezett. Az 5. szintű teljes önvezetés hiányától azért nem fogunk elszomorodni, hiszen ugyanúgy található benne adaptív tempomat és sávtartó, amik autópályán remek szolgálatot nyújtanak.

Tesla Model 3 ár és összegezve

Ahhoz képest, hogy a Tesla csupán 10 éve kezdte meg működését, elképesztően potens, villanyautóként a lehető legjobb szolgáltatásokat, menetteljesítményt és hatótávot nyújtó termékeket kínálja, nyilván nem olcsón, de a villanyautóktól megszokott alacsony fenntartási költséggel. Minden téren fejlettebb elektronikai megoldásokkal büszkélkedhet a konkurensekhez képest, nem beszélve a villámtöltési lehetőségekről. A beltér minősége és a karosszéria illesztési hézagai nem kimagaslóak, de hozzák az elfogadható szintet. Az extrák sem olcsók, de előnyünkre válhat, hogy szoftveresen szinte mindent tudnak fixálni Muskék, ha valakit mélyen megérintenek a kütyük, imádni fogja az autót. Komolyabb műszaki probléma esetén egyelőre Bécsben tudják a legközelebb szervizelni az autókat, ez a tény már annyira nem üdvözítő.

Amerikában már kapható a nagyjából 10 millió forint körüli fapados változat, Európában még nem. Magyarországon többek között a mah-ev.hu tud segítséget nyújtani Tesla vásárlásban, minimum 18-19 millió forintot kell kipengetni egy Model 3-ért árfolyam, felszereltség függvényében. Ha csúcsra járatjuk a dolgokat akár 21-22 millió forint is lehet egy Model 3, ahogyan a tesztben szereplő Performance kivitel.

Ha Teslát szeretnél keresd fel a mah-ev.hu oldalt, vagy a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit!

Tesla Model 3 Performance AWD 75 kWh (2020)

 • Max. teljesítmény: 450 LE
 • Max. forgatónyomaték: 639 Nm
 • Motor: elöl aszinkron, hátul mágneses szinkronmotor
 • Akkumulátor kapacitása: 75 kWh
 • Hossz./szél./mag.: 4694/1850/1443 mm
 • Tengelytáv: 2875 mm
 • Saját tömeg: 1847 kg
 • Tesztfogyasztás: 19-21 kWh/100 km
 • Vegyes fogyasztás: 13,5 kWh/100 km
 • CO2-kibocsátás: 0 g/km
 • Végsebesség: 261 km/h
 • 0-100: 3,4 s
Minden idők 10 legnagyobb darabszámban értékesített autója A világ 16 legnagyobb autó-motorja

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!