Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság május 11–13. között „Zebra terv” néven fokozott balesetmegelőzési ellenőrzést hajt végre a gyalogos átkelőknél, a három napon át tartó razzia során a járókelők biztonságára fókuszálnak az egyenruhások. Az akció során a szabálytalan gyalogosokkal szemben is fellépnek a járőrök.

Rendőrök ügyelnek a rendre a zebránál

Évente átlag 2500 gyalogost ütnek el Magyarországon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. A 2500-ból közel 1000 járókelőt a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baj. A rendőrség elmondása szerint a gázolásoknál nem csak az autósok hibáznak, a gyalogosok által okozott baleseteken belül a vigyázatlan, hirtelen lelépés az útestre történetesen listavezető. A második leggyakoribb baleseti ok a gyalogosok részéről a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás.

A május 11–13. között zajló razzia során nagyra nyílik az olló, mert a szabálytalan autósok mellett a szabálytalan gyalogosokkal szemben is fellépnek a rendőrök. Az ellenőrzéseket a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyszíneken végzi a hatóság, mégpedig testkamerát viselő civil ruhás járőrök és civil jellegű fedélzeti képrögzítővel felszerelt rendőrautók bevetésével.

Rendőrök ügyelnek a rendre a zebránál

A rendőrség nem volt hajlandó nyilatkozni azokról a konkrét helyszínekről, melyeket megfigyelés alá kíván vonni, mert attól tart, hogy ha így tenne, azzal ártana az akció hatékonyságának. A gyalogosok által elkövetett jogsértés okán a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat vagy helyszíni bírságot szabhat ki, adott esetben pedig feljelentést is tehet.

A járművezetők által gyalogosok sérelmére elkövetett elsőbbség meg nem adása jogsértés esetén az intézkedő rendőr figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat. Tilos jelzésen történő áthaladás esetén a járművezető 50 000 forint pénzbüntetésre számíthat. Cselekedni kell, mert a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5 százaléka halálos kimenetelű, mondja a rendőrség.