Ha benne vagy a fuvarozásban, akkor most jól figyelj!

Kiss Márton újságíró
Frissítve:
2020-09-04, 10:57

A rendőrség bármikor lezárhat egyes határátkelőket.

Szeptember elsején megváltozott a határátkelők rendje, ugyebár aznap lépett érvénybe a magyar határzár, amivel korábban már részletesen is foglalkoztunk itt, az Alapjáraton. A fuvarozóknak tehát az eddigieknél is gondosabbnak kell lenniük, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy tranzit céllal, vagy esetleg célzottan kívánnak árut szállítani a szomszédos országokba.

Kamion ellenőrzése Hegyeshalomnál
Kamion ellenőrzése Hegyeshalomnál. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ugyan a beutazás szabályairól szóló hatályos kormányrendelet nem vonatkozik a teherforgalomra, azonban a rendőrségnek jogában áll, hogy egyes határátkelőket lezárjon, vagy korlátozásokat vezessen be az áruszállítók előtt. Erre a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) hívta fel a figyelmet. Az egyesület egy összeállítást is készített a teherforgalom szempontjából igénybe vehető határátkelők átkelési rendjéről.

Az MKFE úgy tudja, hogy Magyarországon zavartalanul folyik a tranzit-teherforgalom a tavasszal kijelölt és rendszeresített tranzitútvonalakon és határátkelőkön. Ezeken kívül még néhány másik határátkelőt is nyitva hagytak a megyei rendőri szervek a saját belátásuk szerint.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint az alábbi határátkelőkön rendeltek el korlátozásokat szeptember 1-jén 00:00 órától:

  • Rédics (SLO-H): csak a két szomszédos ország között engedélyezett a teherforgalom. Tranzitálni itt nem lehet
  • Rábafüzes (A-H): csak a két szomszédos ország között engedélyezett a teherforgalom. Tranzitálni itt nem lehet
  • Vámosszabadi (SK-H): teljes határzár teherforgalomban
  • Sátoraljaújhely (SK-H): IX. 2-tól csak a két szomszédos ország között engedélyezett a teherforgalom. Tranzitálni itt nem lehet
  • Drávaszabolcs (HR-H): teljes határzár teherforgalomban
  • Barcs (HR-H): csak a két szomszédos ország között engedélyezett a teherforgalom. Tranzitálni itt nem lehet

Ha érdekel egy jóféle külföldi roadmovie, tekintsd meg ezt a videót (ha nem indulna el a videó, akkor kattints erre a linkre):

kreszvaltozas.hu

Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete

Kapcsolódó írások

Szlovénia felől érkező kamionok a magyar-szlovén határ közelében az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020 márciusában
2020. április 22.
Magyarország is meghosszabbítja a COVID-19 ellen bevetett különleges szabályokat.
A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.

További hírek