Mennyire vagyunk autófüggők Magyarországon?

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-09-18, 10:43

Az Eurostat statisztikai adataiból kiderül, hogy a magyarok milyen közlekedési módokat részesítenek előnyben.

Az uniós hivatalnál arra voltak kíváncsiak, hogy az európai állampolgárok országokra lebontva az összesen megtett kilométerek mekkora százalékát teszik meg autóval, illetve milyen arányban veszik igénybe a vonatokat és az egyéb tömegközlekedési eszközöket. Álljon itt rögtön a lista, mely csökkenő sorrendben mutatja, hogy milyen arányban ülnek autóba az emberek országok szerint. A fekete szín az autót, a piros a vonatot, a zöld pedig az egyéb tömegközlekedési eszközök százalékos arányát jelenti. A 2017-es adatok elemzése és magyarázata utána következik.

 

Az rögtön látszik, hogy Magyarország sereghajtó. A magyar kilométerek mindössze 70%-át teszik ki az autók, tehát a vizsgált európai országok között arányaiban a magyarok autóznak a legkevesebbet. A környezetünkben a csehek (73,3%) és a szlovákok (74,4%) döntenek még hasonlóan, érdekesség, hogy Svájc sem előz meg bennünket nagyon, ott az összes megtett távolság 74,5 %-át teszik meg autóval az emberek.

Autóhasználat autópályán

Mindez azt jelenti, hogy a legnagyobb arányban Magyarországon veszik igénybe a vonatokat és az egyéb tömegközlekedési eszközöket és Svájc sem marad el nagyon. Felmerül a kérdés, hogy mi lehet annak az oka, hogy két, gazdasági fejlettségüket tekintve teljesen különböző ország hogy lehet ilyen közel egymáshoz, miközben olyan helyeken, mint Litvánia (91,1%), Norvégia (89,5%) vagy Portugália (88,5%) az autóval megtett kilométerek aránya sokkal magasabb.

A választ az emberek anyagi lehetőségei és a tömegközlekedési infrastruktúra fejlettségének szintje együttesen adja meg. Ugyanis a tehetős országokban az állampolgárok nagyobb arányban rendelkeznek saját autóval, azaz pusztán kényelmi szempontokból dönthetnek úgy, hogy az autót választják a tömegközlekedés helyett. Persze ez a tény önmagában nem magyarázza azt, hogy a túlságosan fejlettnek nem mondható Portugália vagy a kifejezetten elmaradott Bulgária, hogy lehet a lista elején az autóhasználat szempontjából.

Budapesti tömegközlekedés

Feltehetően ezekben az országokban a vonathálózat és a tömegközlekedési infrastruktúra elmaradottnak számít, így annak ellenére magas az autóhasználat aránya, hogy az emberek nagy részének nincs is lehetősége saját autót fenntartani. De mi magyarázza, hogy a gazdag Svájcban pont ellentétes eredmény született és magas a tömegközlekedést választók aránya? Erre a választ meg az, hogy ott a közösségi közlekedés nagyon fejlett és szinte másodpercre pontos is. Egyúttal nagyon drága, de az emberek megbízhatónak, tisztának és gyorsnak tartják, így sokan azt választják autó helyett.

MÁV vonat

De mi a helyzet Magyarországon? Itthon valószínűsíthetően kényszerből választják az emberek a tömegközlekedést és a vonatokat autó helyett. Az ország egy jelentős részének olyan korlátozottak az anyagi lehetőségei, hogy nem engedhetik meg maguknak a saját autót, így jobb híján vonatra és buszokra ülnek. Kijelenthető, hogy az országban kiterjedt a tömegközlekedési infrastruktúra, azaz viszonylag sok helyre el lehet jutni az igénybevételével, de a fejlettségi színvonal és a megbízhatóság terén még bőven lenne hova fejlődni.

Ha mégis saját autóval közlekedsz, vagy pont autót keresel magadnak, akkor az ilyen neppereket jó messziről kerüld el. Az Alapjárat szórakoztató céllal született videója következik:

Forrás:

További autós hírek

Ahogy arról beszámoltunk, szörnyű tragédia közepette vesztette életét egy Magyar kamionsofőr Szlovéniában. Egy személyautó ütközött a szerelvénynek, majd az ütközés…

Olvasónktól kaptuk az információt, miszerint ma 11 óra magasságában egy Transporter hátsó ajtaja menet közben kinyílt. A járműben szabálytalanul szállított…

Olvasónktól, Károlytól kaptuk a felvételt. Kb. 130-cal haladtak még kora ősszel az M5-ös autópályán, amikor “fénysebességgel” elhúzott mellettük egy BMW.…

Egy autós lesodródott az útról és egy jelzőtáblának ütközött. A vezető életét vesztette, utasa megsérült – írja a police.hu Egyelőre ismeretlen…

A Puskás Aréna nyitó labdarúgó-mérkőzését 2019. november 15-én, pénteken este 19 órai kezdettel játsszák. A stadion bejáratai a Dózsa György…

Kapcsolódó írások

Ezek a legmegbízhatóbb, használt városi kisautók!
2018. szeptember 13.
Készítettek egy felmérést, melynek függvényében több mint 18 000 embert kértek meg, hogy számoljanak be használt kisautójuk megbízhatóságáról!
2018. november 13.
Idén is elkészítette autóminőségi rangsorát az amerikai Consumer Reports, a listában pedig meghökkentő eredmények szerepelnek
Augusztusi statisztikák: Új weboldal látogatottsági rekordok
2018. szeptember 11.
A Facebookon és az Instagramon is jelentősen növekedett az Alapjárat rajongótábora, így weboldalunk lágotatottsága is jelentősen megugrott.
Közúti baleset felborult autóval
2019. július 29.
A közúti káresetek száma csökkent 2018-ban.