2022. március 01. | 09:20

Csökkenni fognak a globális eladási statisztikák.

A Reuters beszámolója szerint a globális autó- és teherautógyártók, köztük az amerikai General Motors és a német Daimler Truck felfüggesztették bizonyos üzleti tevékenységüket Oroszországban, miután az ország megtámadta Ukrajnát és bombázni kezdte Kijevet.

Amerika és az EU válaszlépésként gazdasági szankciókkal kezdte sújtani Oroszországot (plusz fegyvereket küldtek az ukrán hadseregnek), ezek a folyamatok pedig az autóiparban is nem várt változásokat idéztek elő (ami a chiphiány miatt amúgy is eléggé meg volt már tépázva).

Új autók szállítása Oroszországban
Új autók szállítása Oroszországban

Hétfőn a GM arról tájékoztatott, hogy további értesítésig felfüggeszti az Oroszországba irányuló járműexportot. A detroiti vállalatnak nincsenek üzemei Oroszországban, évente csak mintegy 3000 autót ad el ott, tehát hatalmas veszteség nem éri azzal, ha leválasztja magáról a régiót.

A Volvo (amely 2021-ben mintegy 9000 autót adott el Oroszországban) ugyanígy jár el, az autógyártó hétfőn azt közölte, hogy további értesítésig felfüggeszti az orosz piacra irányuló autószállításokat. A vállalat közleményében azt írta, hogy a döntést az Oroszországgal folytatott anyagkereskedelemmel kapcsolatos potenciális kockázatok miatt hozta meg, beleértve az EU és az USA által bevezetett szankciókat.

A teherautókat, autóbuszokat és építőipari gépeket gyártó Volvo AB járműipari konszern a válságra hivatkozva leállította az oroszországi gyártást és értékesítést. A vállalat eladásainak mintegy 3 százalékát Oroszországban bonyolítja le, és egy gyárat is üzemeltet az országban.

A VW korábban már jelezte, hogy a héten néhány napra leállítja a termelést két németországi gyárában, miután az Ukrajnában gyártott alkatrészek beszerzése késedelmet szenvedett. A Daimler Truck néhány órája pedig arról számolt be, hogy késlekedés nélkül felhagy oroszországi üzleti tevékenységével, a Kamaz orosz teherautó-gyártóval való együttműködését is megszakítja – egyelőre csak átmenetileg.

A Shell hétfői közleményéből pedig az derült ki, hogy a vállalat azonnali hatállyal kilép az orosz állami energiaipari óriással, a Gazprommal kötött partnerségéből.