2022. május 11. | 09:26

A gyártó az Egyesült Államokban is elérhetővé tenné a rendszert.

A Mercedes-Benz napokon belül elérhetővé teszi a Németországban élő vásárlók számára a hármas szintű önvezető asszisztenst. A Drive Pilot május 17-től lesz megrendelhető az országon belül, ahol az ikonikus benzines S-osztályhoz és a teljesen elektromos EQS szedánhoz árulják 5000 euró (durván 1,9 millió forint) felár ellenében. Utóbbi modell esetében a Driver Assistance Package Plus nevű rendszer beszerzése is elengedhetetlen, ami 2430 euróval (920 ezer forinttal) srófolja fel a vételárat.

A rendszer aktiválásával a volán mögött ülő hús-vér személy bizonyos helyzetekben nyugodtan lemondhat az autó feletti kontrollról. A robotpilóta elsősorban zsúfolt forgalomban – és egyelőre csak bizonyos autópálya-szakaszokon – képes megfelelni az elvárásoknak, amikor maximum 60 km/órával lehet haladni.

Kormánykerék az önvezetésre képes Mercedesben
Fotó: Mercedes-Benz

A kettes szintű vezetéstámogató rendszerekhez hasonlóan a Mercedes hármas szintű technológiája is képes kiválasztani a megfelelő haladási sebességet és követési távolságot, illetve emberi beavatkozás nélkül tudja kormányozni a kocsit. A közlekedés során az előre beállított útvonalat, a közlekedési táblákat és jelzéseket is figyelemmel kíséri. A rendszer képes fékezni, és ha kell, kisebb mértékben manőverezik is, hogy elkerülje a balesetveszélyes helyzeteket.

A fejlett önvezetésre képes Mercedes már a közúton is megmutatta magát, a próbaút során a sofőr néhány percre levette tekintetét az útról, vezetés helyett kihívta egy játékra a gépet, miközben a kocsi folyamatosan haladt.

A német autógyártó abban bízik, hogy jók lesznek a visszajelzések. Ha a technológia sikeresnek bizonyul Németországban, a Mercedes elkezd lobbizni azért, hogy azt az amerikai hatóságok is jóváhagyják. Kaliforniában és Nevadában akár már idén év végén zöld utat kaphat a Drive Pilot.