Hamarosan érkezik a teljesen új KRESZ

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-02-06, 09:14

A munkálatok már javában folynak a rendőrség jelentése szerint.

A KRESZ (a mozaikszó a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavak kezdőbetűiből adódik össze) az utóbbi évtizedekben elég sok módosításon esett már át. A rendeletbe foglalt szabálygyűjteményt az elmúlt időszakban egyre több kritika érte a rendszeres módosítások ellenére, ezért hamarosan érkezik a teljesen új KRESZ.

A Honfoglaló nevű magyar online stratégiai kvízjátékban akár kérdés is lehetne – vagy talán az is, én mondjuk még nem találkoztam vele –, hogy mikor lépett hatályba az első magyar KRESZ. Nem szégyen, ha nem tudod fejből a helyes választ, nekem is ki kellett puskáznom a megoldást (1930.01.01.).

A KRESZ – amely 1976 óta pontosan 37 korrekción esett át – legutóbb 2019. július 27-én módosult, akkor kaptak külön tájékoztató táblát a templomok, valamint azóta haladhatnak a buszsávban a kiemelt sporteseményeket kiszolgáló járművek, már ha rendelkeznek az erre feljogosító matricával.

Elsőbbségadás kötelező tábla szemből

A közlekedési szabálygyűjtemény 66 paragrafusból és két függelékből tevődik össze, tartalmában és szellemiségében pedig maximálisan eleget tesz az európai uniós jognak. Ugyanakkor az utóbbi időkben sok kritika érte a KRESZ-t a bonyolult nyelvezete miatt, ráadásul az is elég nagy probléma, hogy bizonyos szabályozások szubjektív mérlegelésre adnak lehetőséget. Ezért hamarosan érkezik a teljesen új KRESZ, amelynek megalkotása már folyamatban van a rendőrség jelentése szerint.

Ha szeretnéd tesztelni a KRESZ tudásodat, akkor mindenképp keresd fel a 45evesakresz.hu nevű oldalt, ahol olyan kérdésekkel futhatsz szembe, amelyek a hatósági vizsgán is előjöhetnek.

További autós hírekért nézd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.
Műszaki vizsgára vitt személyautó
2020. július 13.
Tiszta vizet öntött a pohárba a magyar hatóság.

További hírek