szombat - 2023. szeptember 30.
10.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 647 Ft
100 699 Ft
D 678 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Hamarosan közlekedési ismeretekből is vizsgáznia kell a gyerekeknek?

2023. február 13. | 12:02

A tervek szerint már akár a 2023/2024-es tantervnek is hangsúlyosabb eleme lehet a biztonságos közlekedés oktatása.

Mindannyian tudjuk, hogy milyen állapotok vannak az utakon, ha a sofőrtípusokat látjuk. Egyértelmű, hogy nemzeti szinten kéne biztonságosabbá tenni a közlekedést.

Nem feltétlenül újabb táblák, korlátozások vagy tízszer ennyi járőr kell, hanem alaposabb oktatás. Ez ötlött most fel több döntéshozó és biztonsági szervezetnél is, akik szorgalmazzák a közlekedésbiztonság iskolai oktatását.

A Belügyminisztérium, az Oktatási Hivatal és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, illetve több a témába vágó szervezet jóvoltából azt szeretnék elérni, hogy az iskolai oktatásban hangsúlyosabb szerepet kapjon a KRESZ ismerete és alkalmazása.

Többen is rávilágítottak, hogy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ oktatás egyszerűen kevés. Nem a tananyag sovány, hanem a tanulásához megszabott idő, illetve az életszerű példákkal történő demonstrációja.

Ezért szeretnék, ha a közlekedés oktatása minél terjedelmesebben beszivárogna az iskolákba, erről Berzai Zsolt alezredes beszélt a Rendőrségi Igazgatási Központban megrendezett VIII. Iskolarendőr Szakmai Napon. Bár még nagyon kezdeti fázisban van, de már elindult a projekt és az alezredes elmondta:

...hosszú távon elképzelhetőnek tartja, hogy a tanulóknak a közlekedési ismeretekből vizsgát kell majd tenniük. A cél az, mondta, hogy egy gyerek ne azért biciklizhessen a főúton, mert már betöltötte a 12. életévét és a KRESZ szerint megteheti, hanem azért, mert már képes és felkészült rá.

A Belügyminisztérium már elkezdte az ehhez kapcsolódó kerettantervet és módszertani anyagokat összeállítani, ezért a 2023/2024-es tanévben a diákok elvileg már találkozhatnak is az újítással.

A rendszer elméletileg nem növeli érdemeben az órák számát és a gyerekek tanulmányi előrehaladását sem befolyásolja. Ez azt jelenti, hogy ezen tárgy vagy képzés elvégzése nem lesz feltétele a félévek/évek teljesítésének.

Viszont aki ezeken nem esik túl, azt különböző hátrányok érhetik a jogosítványszerzés folyamán, hiszen innen a diákok már egy alaptudással állhatnak neki majd az újbóli KRESZ oktatásnak. Emellett viszont nem csak az utakon, de több fronton is biztonságosabb világot élhetünk, ha a közlekedés minden résztvetője felelősségteljesebben közlekedik.

Depositphotos
Megint az autópályán haladva aludt Teslájában egy sofőr - VIDEÓ 170-nel csapta fának az autót éjszaka, esélye sem volt a túlélésre

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!