2021. június 08. | 14:17

Az új modell piaci bevezetésére még 2021-ben sor kerül.

A felcsigázó előzetesek és számos prototípus-látvány után a Kia végre leleplezte a 2022-es Sportage modellt. A teljesen megújult SUV immár az ötödik generációjába lépett, és teljesen új dizájnnal mutatkozott be, amely az autógyártó új, „Opposites United” (Egyesített Ellentétek) elnevezésű formanyelvét alkalmazza, amely eredetileg a Kia EV6-tal debütált.

Az EV crossoverrel ellentétben a Kia Sportage nagyon részletesen kidolgozott orr-résszel rendelkezik, a K5-öt idéző, markáns világítóelemekkel. De ami ennél is fontosabb, hogy a teljesen új modell már a Kia új jelvényét viseli. A 2022-es Kia Sportage megkapta a Tiger Nose (tigrisorr) hűtőrács átdolgozott változatát, amely új nevet is kapott (Digital Tiger Face). A hatalmas, fekete színű hűtőrács mellett a bumerángot formázó nappali menetfények vonhatják először magukra a figyelmünket.

A karosszériafelület letisztult, a globális modell opcionálisan választható fekete tetőt kap, míg az új keréktárcsák kialakítása jobban kiemeli a profilt. A hátsó rész viszont a széles vállak és a vízszintes LED-es hátsó lámpák előnyeit élvezi.

Az autóba behuppanva egy hatalmas méretű ívelt kijelzővel találkozhatunk, még a szellőzőnyílásokat is úgy tervezték, hogy a kéttónusú utastérrel együtt kiemeljék a műszerfalat. Az elektronikus terepvezérlő forgókapcsolóját az irányválasztó kapcsoló mögé tették a mérnökök. Azt most még nem árulta el a gyártó, hogy ezzel a pöcökkel tulajdonképpen mit is lehet pontosan állítani.

A Kia szerint az utastérben használt kiváló minőségű anyagok élénk színekkel párosulnak, felszereltségi szinttől függően. Az autógyártó azonban elárulta, hogy a vadonatúj Sportage X-Line egyedi lökhárítóval, oldalsó küszöbökkel és ívelt tetőcsomagtartóval lesz elérhető. Belül az X-Line jellegzetes zsályazöld vagy fekete ülésekkel. Az új Kia Sportage globális piaci bevezetése még idén megtörténik, a hajtásláncról és más fontos részletekről később ad pontos felvilágosítást a koreai cég.