A kilencvenes évek az autógyártás legnagyszerűbb korszakát jelentik számomra. Számos, még analóg, minimális elektronikával készült sportszedánt találni a korszakban, de voltak különös, gyártók közötti fúzióból született kuriózumok. Ilyen a Lotus Carlton, avagy az Opel Lotus Omega, kódnevén Type 104, ami az egyik leggyorsabb szedánnak számított születésének évében.

Opel Lotus Omega árverés

Az Opel Lotus Omegát 1990 és 1992 között gyártották mindössze 950 darabban. A gyári 3.0 literes, soros hathengeres motort 3.6 literesre alakították át új dugattyúkkal, hajtókarral és kovácsolt acél főtengellyel, majd két méretes Garrett T25-ös turbót tettek rá, így jött ki a 382 lóerő és 568 Nm-es nyomaték. A brutális erőt egy Corvette ZR-1-es, hatfokozatú váltó továbbította az aszfaltra.

Lotus Carlton

Módosították a hátsó többlengőkaros futóművet, a Senator Servotronic kormányművét kapta meg a jobb kezelhetőség érdekében, no meg persze nagyobb féktárcsák kerültek a 17 colos Ronal felnik mögé. A Carlton hátsó szárnya életidegennek tűnhet a kocsiszekrényen, de létezése indokolt, hiszen 283 km/h végsebességre képes és 5,2 másodperc alatt éri el a 100-at - az Alpina B10 Bi-Turbo után a Lotus Omega volt a leggyorsabb sporszedán a maga idejében.

Opel Lotus Omega motortér

Szóval a 950 darabban legyártott Lotus Omegából most egyszerre hármat küldenek aukcióra a brit Silverstone Auctions jóvoltából a Race Retro Autószalonon. Az árverésen a 324-es sorszámú Lotus Omega kerül kalapács alá, ami egy 1993-as, 160 000 kilométert futott, nagyjából 28-32 000 fontot, azaz 10-12 millió forintot érő darab. Ezen felül látható lesz egy 1992-ben készült modell, közel kétszeres árral, 67 000 kilométerrel, érintetlen állapotban és rozsdamentes acélból készült kipufogóval. A harmadik Carlton – ami mifelénk már inkább Opel Lotus Omega – egy német belpiacos, balkormányos kivitel és annyit lehet tudni róla, hogy többet állt a kiskert hátsó részében, minthogy a német konkurenseket üldözte volna az Autobahnon.

Opel Lotus Omega beltér