3+1 érdekes Opel a ’80-as évekből

Közzétéve:
2018-12-23, 10:00

Sokak szerint az autógyártás aranykora évtizedekkel ezelőtt volt, mára pedig kikopott a járművekből az érzelem, az elegancia és a nyers sportosság. Íme néhány klasszikus, melyek a régi szép időkből valók.

Mint sok más gyártónak, az Opelnek is vannak olyan modelljei, melyek nagyban meghatározták a vállalat arculatának kialakulását. Ezek a típusok mára ikonikussá váltak, minden autórajongónak van legalább egy története az ehhez hasonló gyöngyszemekkel. Most megmutatok néhányat a ’80-as évekből, melyek a villámos márka büszkeségei lettek.

Opel Monza A2 úton

Monza A2

Az első generációs Monza ráncfelvarrására 1982-ben került sor, melynek során jobb lett a légellenállása, továbbá új motorokat és nagyobb fényszórókat kapott. Ez a típus leginkább a megjelenése miatt került be a listába, hiszen a korszakhoz illően letisztult, ugyanakkor stílusos dizájnt kapott. A kupésan ívelő farrész volt a legfontosabb ismertetője, ebben különbözött leginkább testvérmodelljétől, a Senatortól. Csak befecskendezéses motorokat használtak a Monzánál, kérhető volt 2,5-ös 136 lóerős, valamint 3,0 literes, 180 lovass benzinmotorral is. Kínáltak hozzá ’84-től egy 2,2-es, 115 lóerős négyhengerest is, mely a korábbinál nagyobb nyomatékkal rendelkezett. Egy alvállalkozó segítségével néhány kabrió is készült a Monzából, mely szintén ritkaságnak számít.

 Opel Lotus Omega oldalról

Lotus Omega

Az Omega széria a Rekordot váltotta 1986-ban, mely a felső középkategóriában versenybe szálló modell volt. Legérdekesebb kivitele a Lotusszal közösen fejlesztett sportváltozat, mely az 1989-es Genfi Autószalonon mutatkozott be. A gazdagon spoilerezett modellben egy 3,6 literes, 24 szelepes hathengeres dolgozott. A dupla vezérműtengelyes blokk két turbót is kapott, melynek köszönhetően 377 lóerőt és 557 Nm-es maximális forgatónyomatékot produkált. A 0-100-as sprinthez mindössze 5 másodpercre volt szüksége, a vége pedig 283 km/óra volt. Az 1992-ig gyártott csúcsmodellből mindössze 907 darab készült.

Opel Corsa A GSi elölről

Corsa A GSi

Az A Corsát 1982-ben mutatta be az Opel, mellyel belépett a kisautók szegmensébe. Akkoriban slágernek számított ez a kategória, és minden valamire való gyártó csinált egy „ideges” verziót a kisautójából. Ami a Peugoet-nak a 205 GTi, az az Opelnek a Corsa GSi volt. Ez a típus 1988-ban jelent meg a piacon, egy 1,6 literes motorral, mely 100 lóerőt produkált. A „hot hatch” kategória megszületett, melynek ez is egy jeles képviselője volt, olyan elemekkel a szérialistában, mint a sportülések, a sportkormány és a sportfutómű. Az autó végsebessége 187 km/óra volt, mely egy ekkora bódéban igencsak izgalmas élmény lehetett.

Opel Kadett E GSi

Kadett E GSi

Az ennek a modellnek alapot adó Kadett egy jelentős mérföldkő volt a gyártó történetében. Az 1984-ben év az autója díjat is elnyerő típus kialakításánál az aerodinamikára fektettek kifejezetten nagy hangsúlyt. A GSi kivitel is profitált a 0,30-as alaktényezőből, hiszen a raliban számos sorozatban győzedelmeskedtek vele jobbnál jobb pilóták. Az 1988-ban bemutatott utcai verzió is nagy népszerűségnek örvendett, a 2,0 literes, 16 szelepes motorja katalizátort is kapott, és 150 lóerőt produkált. Ráadásul ez volt az első Opel, melybe LCD műszerfalat építettek, ezzel rendkívül modern darabnak számított a kategóriájában.  

További autós hírek

A felvételen látható teherautó sofőrje feltehetően nem az útra koncentrált ugyanis eléggé későn sikerült észrevennie, hogy megállt előtte a sor.…

A DK-s Vadai Ágnes tett fel egy nagyon fontos kérdést a belügyminiszternek „Miért segédmotoros kerékpár az elektromos roller? Avagy a rendőrség…

“Nem mindennapi lélekjelenlét kellett annak az autósnak ahhoz, hogy megakadályozzon egy gázolást. A férfi szerda éjjel sétált a forgalommal szemben…

Intézkedéscsomagot tett le a  miniszterelnök és a kormány asztalára Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos, amiben többek között…

Ezen pörög a Net 3 napja! Azt fejtegetitek ki volt a hibás. A fő kérdés, hogy itt van-e 2 párhuzamos…

Kapcsolódó írások

Ritka, mint az igényes Calibra – 1992-es Opel Calibra
2018. február 14.
Az Opel Calibra a tuningvilág félreértelmezett múzsája, amit rendszerint túlcsicsázottra építettek. Alexander azonban definiálta, hogy is kell hozzányúlni egy Calibrához.
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
"Egy biztos, csajozni lehet az új Insigniával!"
2017. május 30.
Luxus, kifinomultság, üzleties megjelenés, innováció -  az új Opel Insigiát ezekkel a szavakkal illették a magyarországi bemutatóján, lássuk, milyen újdonságokat tartogat számunkra
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?