A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján 2021. szeptember 2-től a 14 évnél fiatalabb polgárok ingyen utazhatnak a BKK járatain, jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

„A választási programom része volt az ingyenes diákbérlet bevezetése, márpedig én minden vállalásomat teljesíteni akarom. Az intézkedés jelentős könnyebbséget hoz a több gyereket nevelő családoknak, akiket a leginkább megviselt a válság, illetve a diákokat kísérő szülőknek is újabb érv a közösségi közlekedés használata mellett” – jelentette ki az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

HÉV
Fotó: BKK

Karácsony Gergely közölte, a koronavírus-járvány fontos tanulsága, hogy a közösségi közlekedés az „átlagnál” biztonságosabb hely a járvány terjedése szempontjából. Vissza kell hozni a budapesti közösségi közlekedés népszerűségét – jegyezte meg a politikus.

A főpolgármester javaslatát egyébként a kormánypárti képviselők is támogatták, hozzátéve, hogy a jellemzően már önállóan közlekedő 14-18 éves korosztályra is ki kellene terjeszteni az ingyenes tömegközlekedést. A közgyűlés döntése értelmében a hatodik életévüket betöltött, óvodai vagy tanulói jogviszonnyal rendelkezők annak a tanévnek az utolsó napjáig utazhatnak díjmentesen a BKK járatain, amelyben a 14. életévüket betöltik.

A Városháza szerint az idei évre nem jelent bevételkiesést a csütörtökön életbe lépett intézkedés, ha az érintett 121 ezer diákból minden tizedik esetében el tudják érni, hogy egy felnőtt az autó helyett a tömegközlekedést válassza.

Mi lesz a már megvásárolt bérletekkel?

A Budapesti Közlekedési Központ visszatéríti a már megvásárolt bérlet árát az ingyenes utazásra jogosult, 14 éven aluli diákoknak – közölte a BKK az MTI-vel. A társaság felhívta a figyelmet arra, hogy az ingyenes utazásra csak az érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkezők jogosultak, továbbá az ingyenesség nem vonatkozik a MÁV-Start és a Volánbusz járataira. További fontos információkért kattints erre a hivatkozásra.