Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy több új intézkedéssel készül a budapesti városvezetés a közlekedés átformálására. Az ellenzéki politikus emellett azt is bejelentette, hogy pár nap múlva a 14 év alattiak számára is ingyenessé válik a tömegközlekedés.

Karácsony elismerte, nem túl jó, hogy egyszerre újítják fel a Lánchidat, a Blaha Lujza teret és a pesti alsó rakpartot, de elmondása szerint nem volt más választásuk, finanszírozási okokból kellett egyszerre indítani a munkálatokat.

Forgalmi duó Budapesten
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Budapest főpolgármestere a dugókra is kitért, elmondta, hogy a tömegközlekedésre kívánják visszacsábítani az embereket, majd hozzátette, hogy ettől eltekintve a forgalmi káosz csökkentése is fontos ahhoz, hogy Budapest élhetőbbé váljon. Ezért a Fővárosi Önkormányzat olyan intézkedéseket vezet be, melyek várhatóan javítanak az autós közlekedésen.

A Blahán felpörgetik a felújítási munkákat, a főváros szeptemberre igyekszik visszaadni a forgalomnak a Rákóczi utat és a Körutat. Felfüggesztésre kerülnek a belső-erzsébetvárosi forgalomcsillapítási projekt egyes részletei is, így újra járható lesz a Dohány utca és a Wesselényi utca a Károly körút és az Erzsébet körút között. Az ígéretek szerint a Honvéd utca és Nádor utca útvonal is járhatóvá válik az V. kerületben.

A Nagykörúton visszaállítják az eredeti 2×2 sávot, mégpedig a kerékpársáv fenntartása mellett. Rossz hír a tömegközlekedőknek, hogy 90 másodperces lámpaprogramot állítanak be, a főváros ezzel segíti a közúti közlekedést. Vagyis az új lámpaprogram nem a villamosközlekedést fogja segíteni, de ezt valószínűleg visszaállítják majd a jövőben.

Karácsony azt is bejelentette, hogy pár nap múlva a 14 év alattiak számára is ingyenessé válik a tömegközlekedés. A főpolgármester javaslatát 2021. szeptember elsején fogja tárgyalni a közgyűlés, az intézkedés másnap, azaz szeptember 2-án léphet életbe. Most csak azok a gyermekek utazhatnak felnőtt kíséretében ingyen a BKK járatain, akik még nem kezdték el iskolai tanulmányaikat.

4-6-os villamos
Fotó: BKK

A Városháza hírei szerint az idei évre nem jelent bevételkiesést a közlekedési társaságnak a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedése. A HVG a saját kalkulációira támaszkodva ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy a főváros több mint tízmilliárd forinttól eshet el évente Karácsony ötlete miatt.