2022. január 14. | 11:12

Nem tudtak megnyugtató hírrel szolgálni az elemző szakértők.

Minden jel arra utal, hogy idén tovább drágulhat a tankolás világszerte, a termelési kapacitás hiánya miatt a kereslet a járvány ellenére is meghaladhatja a kínálatot 2022-ben. Egyes elemzések szerint akár 100 dollár fölé is emelkedhet a nyersolaj hordónkénti ára a következő hónapokban. Ez azt jelenti, hogy az ársapkát életben tartó rendelet kukázásával a nem prémium üzemanyagok ára pillanatok alatt kilőhet Magyarországon.

A tavalyi év második felében ijesztő tempóban drágult az olaj ára, aztán átmenetileg ismét csökkenni kezdett az üzemanyagok iránti kereslet a járványügyi intézkedések feltámasztása miatt.

Nem sokkal később azonban megnyugodtak a kormányok és a tőzsdék, így december közepétől/végétől megint drágulásnak indult az olaj ára. A Brent nyersolaj határidős jegyzése szerdán 85 dollár közelében mozgott, amire az említett omikron-variáns észlelése előtt volt legutóbb példa.

Az OPEC+ országok fokozatosan lazítanak a 2020-as kereslet összeomlásakor bevezetett termeléscsökkentés mértékén. A nagy kitermelők azért óvatoskodnak, mert félnek attól, hogy az újabb korlátozó intézkedések ismét túltermelést okozhat a nemzetközi olajpiacon – abban az esetben, ha visszatérnek a 2020 előtt megszokott munkatempóhoz.

Olajkitermelés

A Morgan Stanley cseppet sem megnyugtató előrejelzése szerint a Brent nyersolaj ára 2022 harmadik negyedévben eléri a 90 dollárt hordónként. A JP Morgan ennél is merészebb, a bank szerint a hordónkénti olajárak idén 125 dollár fölé kúszhatnak, 2023-ban pedig a 150 dolláros lélektani határt is megugorhatják.

Ezt megakadályozhatnák az OPEC+ országok, de ők egyelőre ugye biztonsági játékot játszanak. Claudio Galimberti, a Rystad Energy vezető elemzési alelnöke azt mondta, hogy a kanadai, norvégiai, brazíliai és guyanai termelésnövekedés biztosan lejjebb nyomná az árakat.

Valami közbeavatkozás azért várható, Mohammed Al Rumhi, az Omán olajminiszter nemrég azt mondta, hogy a kőolajkitermelők nem akarnak addig várni, amíg az olaj ára 100 dollárra emelkedik hordónként, erre a helyzetre ugyanis szerinte „a világ még nem áll készen”.

Tankolást végző férfi

További negatív hatása is van a kialakult helyzetnek: a magas olajárak, amelyek a benzin és a gázolaj árát is felhajtják, a globális ellátási láncok akadozása közepette még 2022-ben is kellemetlenül magasan tarthatják az inflációt, ami számos országban lassítja a válságból való gazdasági kilábalást.

Itthon pedig rémálommá válhat tankolás, pénzügyi értelemben mindenképp, ha a kormány hatályon kívül helyezi az üzemanyagok ármaximalizálásról szóló rendeletet. Ez népszerűségveszteséggel járna, pont a választások előtt, de ebből a helyzetből nem lehet jól kijönni, ahogyan azt a korábbi cikkünkben már kifejtettük.