Hétfőtől egyhetes razziába kezd a rendőrség a magyar utakon

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-03-03, 08:08

Az akciót a ROADPOL hirdette meg, amihez az ORFK szíves-örömest csatlakozik.

A magyar rendőrök 2021. március 8-14. között a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik hazánk közútjain.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Seatbelt elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést március második hetében, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik. Az egyenruhások a passzív biztonsági eszközök használatát fogják ellenőrizni Magyarország egész területén. Az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát vizsgálják a rendőrök, tudatta a hatóság.

Közúti ellenőrzés
Kép forrása: MTI

Néhány napja a tatai rendőrök razziáztak két napon át, a járőrök 2021. február 27-én és 28-án végeztek sebességellenőrzést a Tatai Rendőrkapitányság területén. Az akció során összesen 276 gyorshajtót mértek be az egyenruhások, volt olyan autós, aki 50 helyett 138 kilométer/órával tepert, a szabályszegő 300 000 forint bírságban részesült.

Az év negyedik hónapjában is lehet számítani egy nagy razziára, 2021-ben már a hatodik alkalommal hajtják végre az európai rendőrök a Speed Marathon néven futó akciót, mely egy speciális, viszonylag új sebességellenőrzési módszer. Az akció különlegessége, hogy non-stop egy teljes napon át tart, a végrehajtás folyamatos és jóval intenzívebb más ellenőrzési módszerekhez képest.

Az érintett európai országokban a működőképes sebességmérő eszközök kivétel nélkül mind csatasorba lesznek állítva a nap 24 órájában. Korábban a magyar rendőrség is részt vett a nemzetközi akcióban, nem lenne meglepő, ha a honi egyenruhások idén is csatlakoznának a TISPOL kezdeményezéséhez, amelyre 2021. április 21-én kerül sor.

Kapcsolódó írások

Közúti ellenőrzést végző rendőr oldalról
2019. november 08.
Hamarosan akcióba lendülnek a rendőrök.
rendőrautó hátulja
2021. február 08.
A rendőrség fokozottan ellenőriz két járműtípust.

További hírek