Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

24 órás sebességmérő razziára készülnek a rendőrök

2021. február 25. | 09:41

A fokozott ellenőrzéseket egyidejűleg hajtják végre az egyenruhások Európa mintegy 28 országában.

Idén már a hatodik alkalommal hajtják végre az európai rendőrök a Speed Marathon néven futó akciót, mely egy speciális, viszonylag új sebességellenőrzési módszer. A nagyszabású kezdeményezés 2015-ben debütált, tavaly azonban a COVID-19 járvány miatt elmaradt.

Az akció különlegessége, hogy non-stop egy teljes napon át tart, a végrehajtás folyamatos és jóval intenzívebb más ellenőrzési módszerekhez képest. Az érintett európai országokban a működőképes sebességmérő eszközök kivétel nélkül mind csatasorba lesznek állítva a nap 24 órájában. Az ellenőrzések lehetőség szerint leállítással történnek, és az ellenőrzés során a különböző rendőri és együttműködő erők koncentrálva kerülnek bevetésre, írja az ORFK-OBB megbízásából készített információs oldal.

Érdekesség, hogy az ellenőrzési helyszínek megválasztására általában a lakosság is javaslatot tehet. A Speed Marathon ötletét évekkel ezelőtt a német Észak-Rajna-Vestfália szövetségi állam dolgozta ki. Az ott élő embereket felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre, ahol sebességellenőrzést szeretnének. A végül 2012-ben bevezetett, majd a ROADPOL jogelődje, a TISPOL által 2015-ben európai szintre emelt Speed Marathonról bebizonyosodott, hogy kiváló eszköze a gyorshajtások visszaszorításának, az ellenőrzések hatékonysága és visszatartó hatása pedig átlag feletti.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt a több országot is érintő razzia, a ROADPOL viszont idén újra napirendre tűzte az akciót, arra 2021. április 21-én kerül sor, a fokozott célellenőrzéseket egyidejűleg hajtják végre az egyenruhások az öreg kontinens mintegy 28 országában.

A Speed Marathon új logót kap, amely tavasszal debütál, alább az elfogadásra előterjesztett változat tekinthető meg.

„Az új logó a sebesség dinamikus jellegét érzékelteti, miközben egyértelműen hangsúlyozza a gyorshajtás jogellenességét. Célja a figyelemfelhívás, valamint a gyorshajtás vakmerő jellegének a közvetítése” – mondta Elena Dyankova, a ROADPOL kommunikációs menedzsere.

A közúti halálozások többsége a gyorshajtásra vezethető vissza Európában, ezért a jogsértés kifejezetten azok közé tartozik, amelyeket a ROADPOL speciális műveletei megcéloznak.

Baleset-megelőzés

Police.hu

Gépjárműadó befizetése: minden fontos információ egy helyen Ti küldtétek - ezeket a rondaságokat vezetnétek szívesen

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!