2022. március 23. | 17:32

A Civic e:HEV-ben egy 2,0 literes benzinmotor és két villanymotor dolgozik.

A Honda hivatalosan is leleplezte márka 1972-ben bemutatott ikonikus modelljének 11. generációját, a vadonatúj Civic e:HEV-et. A hibrid Civic az elmúlt 50 év örökségét ötvözi egy olyan autóban, amely a sportosságra és vezetési élményre helyezi a hangsúlyt.

A legújabb Civic tervezése során a Honda mérnökei egy emberközpontú, a „Man-Maximum, Machine-Minimum” (M/M) névre keresztelt tervezési filozófiát tartották szem előtt. Az autó elegáns és sportos sziluettet kapott, és megnövelték az üvegfelületek méretét, hogy még több fény juthasson az utastérbe. A tetővonal enyhe lejtése fastback stílusú megjelenést kölcsönöz az autónak.

A 35 milliméterrel megnövelt tengelytávnak köszönhetően javult a Civic menetdinamikája és stabilitása, egyúttal lehetőség nyílt a mérnökök számára, hogy tágasabb és kényelmesebb utasteret alakítsanak ki.

Honda Civic e:HEV elölről és hátulról
Fotó: Honda

Ez az első alkalom, hogy a Honda műgyantát használt a Civic csomagtérajtajának kialakítása során. Ennek köszönhetően 20 százalékkal sikerült csökkenteni a karosszériaelem súlyát az előző generációhoz képest.

A sofőr elé egy 10,2 hüvelykes, HD felbontású, színes, LCD műszeregység került, a központi infotainment képernyő méretét pedig 9 hüvelykesre növelték, és magasabbra helyezték a jobb láthatóság érdekében. A rendszer vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto csatlakoztatási lehetőséggel érkezik.

Honda Civic e:HEV utastere
Fotó: Honda

A Honda e:HEV hibrid hajtásláncának középpontjában egy 2,0 literes, Atkinson-ciklusú benzinmotor található, amelyhez két villanymotort, valamint egy új, 72 cellából álló lítium-ion akkumulátorcsomagot csatlakoztattak. A rendszer 184 lóerős összteljesítmény és 315 newtonméter forgatónyomaték leadására képes. A hajtáslánc kialakítása során a mérnökök 41 százalékos termikus hatékonyságot értek el, ami az egyik legjobbnak számít a közúti autók esetében.

A motorvezérlésről az új Power Control egység gondoskodik, míg a kisebb és könnyebb Intelligent Power Unit a hátsó üléssor alatt kapott helyet. Ez a rendszer felel az azonnali nyomatékleadásért és az dinamikus gyorsulásért. A hajtáslánc észrevétlenül képes váltani a tisztán elektromos, hibrid és belső égésű motoros hajtás között. Emellett négy vezetési üzemmód közül válaszhatunk: Eco, Normal, Sport és Individual.

Honda Civic e:HEV szemből
Fotó: Honda

Az e:HEV rendszer központi eleme a fix fokozatú sebességváltó, amelyet a mechanikai súrlódás minimalizálására terveztek. Ennek köszönhetően az 11. generációs Civic CO2-kibocsátása kevesebb mint 110 gramm/kilométer, a fogyasztása pedig a WLTP tesztek alapján nem éri el az 5 liter/100 kilométert.

A vadonatúj Civic a Honda SENSING fejlett biztonsági funkcióival és vezetői segédeszközeivel is rendelkezik. Az új, 100 fokos, széles látószögű első kamera és a továbbfejlesztett technológia javítja a forgalmi sávok, a gyalogosok, a motorkerékpárok és kerékpárosok azonosítását. A vadonatúj Civic most először kapott szonárérzékelőket – négyet előre és négyet hátra.

Ha érdekel, mint tud egy sportos Civic, ezt a bemutatót se hagyd ki!