hétfő - 2022. november 28.
4 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Honda és a Sony közösen kezd elektromos autók gyártásába

2022. március 04. | 17:29

A tervek szerint legkésőbb 2025-ben megkezdik az első közös modell értékesítését. 

A radikális vállalati átalakítás kellős közepén járó Honda és a japán elektronikai óriáscég, a Sony egy új, közös vegyesvállalatot hoz létre elektromos járművek fejlesztésére és értékesítésére. Ez az első jelentős együttműködés két különböző iparágban tevékenykedő japán márka között, hogy együttes erővel birkózzanak meg az elektromobilitás jelentette kihívásokkal.

A Honda és a Sony azt a célt tűzte ki, hogy az egyelőre még név nélküli cég legkésőbb 2025-ben megkezdje az értékesítési tevékenységet az Egyesült Államokban, Japánban és Európában. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy épülhetnek fel az új vállalat gyárai, illetve a termelés volumenével kapcsolatban sem közöltek információkat. Toshihiro Mibe, a Honda vezérigazgatója elmondta, kezdetben az új vállalkozás várhatóan kicsi lesz, ám a technológiai vállalattal való együttműködés kulcsfontosságú az innováció szempontjából.

tisztán elektromos Honda e

Kenichiro Yoshida, a Sony vezérigazgatója hozzátette, hogy az új mobilitási technológia lesz a következő évtized „megatrendje”, ahogy az okostelefonok megjelenése is az elmúlt 10 évben. Kifejtette, hogy a jövőben a mobilitás egyre inkább a mobil szektorhoz fog hasonlítani, mind a technológia, mind az üzleti modell szempontjából.

A Honda az autógyártás terén szerzett szakértelmével, míg a Sony a telekommunikáció, a képalkotás, valamint a hálózati és szórakoztató technológiák terén járul hozzá az új vállalkozás sikeréhez. Az új cég felel majd az elektromos autók tervezéséért, fejlesztéséért és értékesítéséért, ám kezdetben nem fog gyártósorral rendelkezni. Az első villanyautókat a Honda készíti majd. A járművek a Sony által fejlesztett digitális mobilitási platformot használják.

A Honda célja, hogy megerősítse pozícióját a gyorsan változó és átalakuló autóiparban, miközben folyamatosan csökkenti a belső égésű motoros modellek számát és fokozatosan átáll a tisztán elektromos autók gyártására, hogy 2040-től már kizárólag villanyos hajtáslánccal szerelje autóit. Tavaly az Automotive News-nak adott interjújában Mibe kiemelte, az átalakulás kulcsát az új partneri együttműködések jelentik, és különösen az autóiparon kívüli technológiai vállalatokra kell koncentrálni.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!