Hidrogénes pápamobilt kapott a katolikus egyház feje

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2020-10-13, 14:51

Ferenc pápa a japánoktól kapott egyedi járművet, amelyet nem kis mértékben kellett átalakítani. De nem ez az első, hogy autót ad a pápának a Toyota.

A katolikus egyházfő elkötelezett híve a globális felmelegedés elleni harcnak, így nem csoda, hogy most a Japán Katolikus Püspöki Konferencia megajándékozta egy Toyota Mirai modellel, amit teljes mértékben úgy alakítottak ki, hogy a pápa mobilisan tudjon közlekedni vele minden olyan rendezvényen, ami a Vatikánon kívül van, például más országokba való látogatások során.

Átalakított hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai modell a Vatikánban

Ilyen kiküldetés volt tavaly novemberben is, amikor Nagaszaki és Tokió volt az úti cél, ahol egy baseball stadionban már fuvarozták ezzel a hidrogén üzemanyagcellás modellel. Az autó azért is különleges, mert egyedi külseje mellett működésének egyetlen végterméke van, a tiszta víz. Az átalakítás nem volt egyszerű, hiszen egyrészt szinte félbe kellett vágni az autót, meg kellett erősíteni a padlózatot, a ki- és beszálláshoz lehajló lépcsőket telepítettek rá és természetesen egyedi székeket is tettek bele.

Vatikáni zászló az átalakított hidrogén meghajtású Toyota Mirai modellen

Az átadási ceremóniára a Vatikánban került sor, amelyen jelen volt a Japán Katolikus Püspöki Konferencia képviseletében Domenico Makoto Wada tiszteletes és Seiji Okada, az Apostoli Szentszék japán nagykövete is. Rajtuk kívül a Toyota emberei, Miguel Fonseca, a Toyota Motor Europe ügyvezető alelnöke és Mauro Caruccio, a Toyota Motor Italia vezérigazgatója is jelen volt.

Ferenc pápa átveszi a pápamobillá átalakított Toyota Mirai modellt

A modell méretei is megváltoztak, hiszen így már 5,1 méter hosszú, a tetővel együtt pedig 2,7 méter magas. A Mirai név jelentése egyébként japánul ’jövőt’ jelent. 2014-ben mutatták be a Toyota történetében az első sorozatgyártású hidrogén üzemanyagcellás autóját. Ennek hatótávolsága 500 km körül van. A japán autógyártó egyébként több korábbi pápát is szállított az autóival. A legutóbbi ilyen modell az 1976-os Land Cruiser volt, amivel többek közt II. János Pál pápát is fuvarozták.

Az egyházi vezető még 2015-ben beszélt bővebben a globális felmelegedés elleni harc fontosságáról, amelynek fontosságát most ezzel a pápamobillal is jelzi. 

Ha érdekelnek a környezetkímélő hibrid Toyota modellek, nézd meg az alábbi videónkat.

Amennyiben nem indul el a videó, kattints és nézd meg YouTube csatornánkon.

Kapcsolódó írások

Meredes a pápa számára
2020. június 25.
Őszentsége számára is fontos a biztonság és a kényelem.
a pápa Lamborghinijét írja alá
2020. július 05.
Folytatódik sorozatunk második, egyben záró epizódjával, ezúttal a 2000-es évek négykerekűi lesznek porondon.

További hírek