Íme a COVID-biztos, közösségi közlekedésben használható jármű!

Közzétéve:
2020-09-20, 13:11

Nem kell lemondanunk a megosztott mobilitásról.

Emlékszel még a koronavírus-járvány előtti időszakra? Amikor még szabadon lehetett ölelkezni, érintkezni, szórakozni, és senki kezdett fejvesztve menekülni, ha köhögtél vagy tüsszentettél egyet. Akkor még elég gyakran hangoztatták a téma szakértői, hogy hamarosan már nem kell mindenkinek külön kocsival utaznia, mert jönnek a közösségi közlekedést forradalmasító járművek, melyekkel közösen megvédhetjük a bolygót.

A COVID-19 vírus azonban közbeszólt, az embereket pedig folyamatosan a távolságtartás szükségességére szólítják fel. Hogyan jöhet szóba a megosztott mobilitás ilyen körülmények között? A Coventry Egyetemen úgy tűnik, hogy tudják a választ.

A képen látható jármű Paul Herriotts professzor munkája, aki a 2020-at meghatározó világjárvány tükrében újratervezte a közösségi közlekedést.

„Az emberiség nemrégiben kezdett elmozdulni az egyéni közlekedéstől a megosztott mobilitás irányába – legyen szó elektromos rollerekről, kerékpáros kölcsönző rendszerekről, vagy önvezető módon működő, megrendelhető szolgáltatásokról. A világ mára egy egészen más hellyé változott. Ami a közelmúltban vonzó megoldásnak tűnt, az a koronavírus tükrében már kevésbé tűnik annak” - fogalmazott Herriotts professzor.

Ezen a ponton kerül képbe a professzor találmánya. Az általa tervezett járműben a könnyebb tisztíthatóság érdekében székeken nincs varrás, a kapaszkodók pedig rézből készültek, ami vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy külső kijelző árulkodik a jármű tisztaságáról: ha azon zöld jelzés látszik, az ajtók érintés nélkül kinyílnak, ha valaki közeledik feléjük.

COVID mentes jármű

A belső teret UV-fénykezelés segítségével tartják tisztán, a művelethez emberek helyett mikrórobotokat használnak. Igen, most egy olyan korban élünk, ahol a robotok biztonságot jelentenek, és nem félelmet keltenek. 2020, én így szeretlek!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Szlovénia felől érkező kamionok a magyar-szlovén határ közelében az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020 márciusában
2020. április 22.
Magyarország is meghosszabbítja a COVID-19 ellen bevetett különleges szabályokat.
A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.

További hírek