Idén szeptemberben huszonötödik alkalommal ellenőrizték egy héten át közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát a fővárosban és három vidéki nagyvárosban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a szakemberek 918 ellenőrzést végeztek el. Végül 17 autót rendeltek be műszaki vizsgára, ezeknél komolyabb problémák merültek fel.

A razzia során a hazai gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát mérték fel. Budapesten összesen tizenöt, Debrecenben, Győrött és Szegeden öt-öt helyszínen dolgoztak a területi kormányhivatalok közlekedési hatósági munkatársai szeptember utolsó hetében.

A felmért állomány nagyobbik fele személygépkocsi, minden tíz autóból hat benzinüzemű, négy pedig dízel volt. Budapesten tizennégy, Szegeden közel tizenhét esztendő volt a megállított kocsik átlagéletkora, derül ki az ITM beszámolójából. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a 2000-es évek elején még mindössze a dízelmotoros autók fele, a benzinmotorosok kétharmada felelt meg a vizsgálati követelményrendszernek. A sok razzia, illetve tájékoztatás hatására sokat javult a helyzet, de azért mindig bele lehet futni egy-két füstokádó kocsiba.

A pozitív tapasztalatok idén sem maradtak el: a benzines autók több mint nyolcvan, a dízelesekének több mint kilencven százaléka találtatott kifogástalannak. A legtöbb baj egyébként a győri benzinesekkel volt. Eközben a budapesti dízelüzemű állomány 95 százalékos megfelelési mutatóval rendelkezik.