kedd - 2022. november 29.
2 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Mire utalhat a kipufogófüst színe?

2022. március 06. | 18:50

A kipufogó látványos füstölése gyakran utal műszaki hibára, de vajon mire?

A kipufogóból távozó füstfelhő mindennapos látvány az utakon, jellemző a magyar autópark elavult állományára és a briliáns állapotban lévő tömegközlekedés járműparkjára. A legtöbb esetben a tulajdonosoknak fogalmuk sincs arról, mi zajlik az autó mögött és ennek nem csak az az oka, hogy az okostelefon nyomkodása közben sosem néznek a tükörbe.

Ha szeretnél a tudatos autósok közé tartozni, aki tisztában van autója állapotával, szervizigényével és költségeivel, akkor regisztrálj a Carnotie autós platformra! Vezesd online szervízkönyvedet, hogy autód mindig megbízható maradjon.

Opel Vivaro kipufogófüst
Kép: Alapjárat

Korábban már olvashattál arról, hogy a modern autók, márka és típus függvényében kezdik teljesen kizárni a felhasználót a műszaki ellenőrzésekből, mert az agyon számítógépesített járgányok már mindenre figyelnek, elvileg. Azonban az utakon közlekedők nagyszámban még klasszikus módszerekkel karbantartható autókat használnak, ezért nekik nem árt rendszeresen felnyitni a motorháztetőt és ellenőrizni a motorban található folyadékok szintjét.

Miután beindítottad a motort, illik néha a kocsi mögé tipegni és szemügyre venni a kiáramló gáz színét, ugyanis elárulhat ezt-azt, a motorban zajló folyamatokról. Nem minden esetben utal tragikus hibára a füst, lehet csak az állandó városi használattól lerakódott korom okoz elszíneződést. Mindez jellemző a gázolajos járművekre, vagy bármely nem ideális levegő-üzemanyag keverék miatt kormoló belsőégésű motorra.

Megfelelő üzemi állapotában a kipufogógáz áttetsző, tehát ha észreveszed a füstöt a kocsi mögött, érdemes meghatározni pontosan mikor látható és milyen színű, szagú, állagú. Álló helyzetben járó motornál jelentkezik vagy csak gyorsításkor?  Kék, fehér vagy fekete színű? Elillan vagy lerakódik az aszfaltra a kocsi alatt? Kellemetlen, szúrós szagú?

Célszerű időpontot kérni egy megbízható szerelőtől, ha úgy látod füstöt ereget a járgányod, mert nem csak Greta Thunberg fog nagyon szúrós szemmel nézni rád, hanem jó eséllyel a következő műszaki vizsga is bukta lesz.

Ha nem akarsz teljesen vakon menni a szakemberhez, az alábbiakban összegyűjtöttem néhány alapvető dolgot, amire füst jellegéből következtetni lehet. Típustól és évjárattól függően olyan különféle alkatrészek is okozhatnak látványos dolgokat, amiket az egyre szigorodó emissziós szabályozások miatt épített a gyártó az autódba.

Ezek alapján gyanakodhatsz, ha az első szerelő diagnosztikája szerint a fluxuskondenzátor lett csapágyas a verdádban. Nem utolsó sorban, használtautó vásárlásakor is jól jöhet, ha figyeled, milyen jeleket ereget a kocsi kipufogója. Attól függően, hogy dízel vagy benzin üzemű a verda van eltérés a füstjelekben, ezekre is találsz infót alább.

Fehér füst a kipufogóból

A fehéren füstölő kipufogó lényegesen nagyobb pánikot okozhat, mint ami a jelenség mögött áll. Legjellemzőbb előfordulása, az autó hidegindítását követően, amikor a kipufogóban lecsapódott pára a kiáramló forró gáz hatására párologni kezd. Ezzel semmi gond nincs, amikor a cső eléri a megfelelő hőmérsékletet kiszárad és megszűnik a gőzölés.

Probléma akkor van, amikor nagyon rövid távon használod a kocsit és nincs ideje kiszáradni a kipufogónak. Ilyenkor a felgyülemlő víz, lassan de biztosan korrodálja a csövet, ami végül kilyukad. A lyuk elhelyezkedésétől függően akár befolyásolhatja a motor működését, mivel a lambdaszonda(ák) hibás adatokat mér, emiatt romolhatnak az emissziós értékek és jó esély lesz egy egészen másfajta füstölésre is.

A durván nagymértékű, vagy folyamatos fehér füst már kevésbé elhanyagolható tünet. Gyakran az autó hűtőrendszerének meghibásodása, a hűtőfolyadék égéstérbe jutása okozza a kellemetlen bárányfelhők eregetését. A hűtőfolyadék járatai átszelik a motorblokkot és a hengerfejet, a legjellemzőbb hiba, amikor a két részegység összeillesztésénél alkalmazott hengerfejtömítés adja meg magát és innen kerül a hűtőfolyadék az égéstérbe. Elméletben ez a jobbik eset, hiszen sokkal költségkímélőbb, mintha a hengerfej vagy a blokk anyaga repedne meg és eresztené a folyadékot.

Amennyiben a technika engedi, a folyadékszintek folyamatos manuális ellenőrzésével kaphatsz pontos visszajelzést az esetleges hűtővíz fogyásról, így még a komolyabb károsodás előtt szakemberhez viheted a kocsid.

Abban az esetben, ha a kocsid dízel üzemű, a hűtőfolyadék szintje állandó, mégis sűrű fehér füstöt ereget az autó, akkor az üzemanyagellátó rendszer meghibásodására kell gyanakodni. Az 2009 utáni dízel üzemű autók esetében kellemetlenséget okozhat az állandó városi használat is. A gázolaj elégetésekor keletkező korom alacsony terhelés mellett fokozatosan lerakódik a részecskeszűrőben, ami nem véletlen, hiszen ennek feladata, pont a korom csapdába ejtése.

A részecskeszűrőben lerakódott korom eltávolítására különféle regenerációs praktikákat alkalmaznak a gyártók. Elterjedt megoldás az utó-befecskendezéses módszer. Jellemzően autópálya használat közben, magas fordulatszámtartomány mellett, a rendszer megemeli a kipufogó hőmérsékletét, valamint egy speciális befecskendező gázolajat adagol a részecskeszűrőre, a lerakódott korom kiégetésére. Ilyenkor ezek a járművek látszólag indokolatlan füstpamacsokat eregetnek a levegőbe.

A nagyobb izgalmat az okozza, amikor a műveletet nem autópályán, hanem városi környezetben játsza el az autó. Nem mindennapi látvány, de pont a napokban furikázott előttem egy harmadik generációs Avensis, ami épp az orrom alá pöfékelte egy rövid ideig a szürkés színű ködöt, majd mintha semmi sem történt volna csorgott tovább a dugóban.

Kék füst a kipufogóból

Kellemetlen szitu, amikor az autó kipufogója láthatóan kéken kezd füstölni. Ilyenkor motorolaj kerül az égéstérbe és ritka, hogy szinten tartható vagy esetleg megállítható a folyamat. Ha rendszeresen az autónak megfelelő olajat használod és a karbantartás is mindig hiánytalan volt, akkor többnyire a motor elhasználódása okozza a tünetet, de azért vannak extrém ellenpéldák is. Abban az esetben, ha túl sok kenőanyag került a motorba, vagy az előírtnál hígabb, előfordulhat váratlan füstölés, ilyenkor okos döntés a lehető leggyorsabban korrigálni a hibát.

Becsületesen karbantartott autók esetén is előfordulhat, hogy néhány százezer kilométer használat után, a gyárilag előírtnál nagyobb mértékű az olajfogyasztás, ráadásul típustól függően is megdöbbentően nagy különbségek vannak. Idővel az olajfogyasztásnak látható jele lesz, egyrészt gondos autótulajdonosként észreveszed, hogy az indokoltnál sűrűbben kell utántöltikézni a motorolajat, másrészt elkezd kékes füstöt eregetni a kipufogó.

Az ok lehet a szelepszár szimeringek elhasználódása, vagy a dugattyúk olajlehúzó gyűrűinek letapadása, kopása, törése vagy akár a hengerfal kopása, ami miatt a kenőanyag az égéstérbe kerül. Típustól és a pontos hibától függően lehet simán drága vagy szörnyen drága a javítás, egy biztos, ha a folyamat elindul szinte mindig a motor bontása és felújítása következik. Turbós autóknál az olajfogyasztást és kékes füstöt okozhatja a turbófeltöltő hibája is.

Egyes esetekben előfordul, hogy a motor felújítását követően a kezdeti időszakban is erősen kékes füstöt okád magából a kipufogó, ennek oka lehet a szerelés során a kipufogóba került olaj, amit nem távolítottak el megfelelően.

Fekete füst a kipufogóból

Jellemzően ez az a típusú füst, amivel a legtöbbet találkozunk az utakon. Persze nem a kifejezetten vitatható igényességgel tuningolt Smoke & Charm dízelek húzzák a legtöbb koromcsíkot a városban. A régebbi részecskeszűrő nélküli dízelek nagyobb gázadásra gyakran pöffentenek koromfelhőt az utakra. A benzines és a dízel autók is képesek fekete füstöt eregetni, ami leginkább a túl dús üzemanyag/levegő arányra utal.

A túl dús keveréket eredményezheti az, hogy a motor egyszerűen nem kap levegőt. Ellenőrizd a légszűrő állapotát, könnyen lehet, már annyira eldugult, hogy nem elegendő a beszívott levegő mennyisége. Ha turbófeltöltővel szerelt autód van, nem kizárt, hogy a turbó, vagy az azzal közvetlen kapcsolatban álló részegység meghibásodása miatt – kirepedt cső, vagy lelazult bilincs -, nem jut megfelelő mennyiségű levegő a motorba. Ennek következtében a nem tökéletesen elégetett üzemanyag füstokádásába kezd a kipufogó.

Koszos légszűrő
Kép: Depositphotos

Amennyiben nem a beszívott levegő mennyisége okozza a hibát, benzinüzemű autó esetében a gyújtás vagy üzemanyag ellátó rendszer átvizsgálása is indokolt lehet. Érdemes szakember segítségét kérni, ha nincs meg a rutinod a szereléshez.

Nem minden esetben jelent végzetes műszaki hibát, ha a kipufogóból látható gázok távoznak, de azért az autó kölünféle füstjeleire érdemes odafigyelni, mert az időben észrevett hibák kezelése komoly kellemetlenségektől kímélhetnek meg.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!