Impozáns Fiat-gyűjtemény keresi új gazdáját

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-08-05, 12:00

Egy megboldogult Fiat szerelő hatalmas autógyűjteményt halmozott fel élete során. Most egy aukció keretében az egész eladó.

Egy denveri autószerelő műhely melletti területet ameddig a szem ellát, mindenfelé Fiatok, Lanciák és egyéb márkák autói borítanak. Ránézésre 75 autó várja sorsát, miután már nincs, aki foglalkozzon velük. Egykor egy márkafanatikus autószerelőhöz tartozott a hatalmas flotta, de ő már sajnos az örök országúton rója a kilométereket. Az örökösök egy „Great Fiat Yard Sale of 2019” elnevezésű liciten kívánnak megválni a járművektől.

Fiat 850 coupe
Ezen kis Fiat 850 coupén ránézésre is sok lakatos munka van, mire újra autó lesz belőle

Valamennyi autó – legalábbis ránézésre – működésképtelen, vagy hiányos állapotban található. Egyes autókról papírok híján azt sem lehet tudni, hogy pontosan ki a tulajdonosa. Mindezek ellenére majdnem mindegyik jármű eladó, de akár az egész gyűjtemény egyszerre is vihető. Ez a licit tipikusan egy „azt kapod, amit látsz” típusú aukció, ugyanis az autók előéletéről - a szerelő eltávozásával – minden információ odaveszett.

Alfa Romeo 164
Ha valaki egy igazi klasszikus, egyenes vonalakból építkező limuzinra vágyik, a 164-es Alfa Romeo ideális választás lehet

A potenciális vásárlók köre azok közül kerülhet ki, akik imádják az olasz autókat és/vagy nem riadnak vissza egy kis szerelnivalótól, esetleg egy konkrét, ebben a gyűjteményben pont megtalálható típust keresnek projektautónak. A veteránkorú járgányok kikiáltási ára egységesen 250 dollár, azaz olyan 70-75 000 Ft, bár ez állítólag nincs kőbe vésve, az eladók minden értelmes ajánlatot meghallgatnak. Amennyiben az autók nem kelnek el, úgy nagy valószínűséggel a bontóban végzik, mely igazán nagy kár lenne egy-egy érdekesebb és ritkább típus esetén.

Fiat 128
A Fiat 128-as Magyarországon inkább Zastavaként ismert, ugyanis a szerbek megvásárolták a licenct

Az ilyen és ehhez hasonló hagyaték felszámolások során vagy garázsvásárokon igazi kincseket lehet találni, legyen szó antik relikviákról vagy autókról. Az aukciókat sokszor olyan személyek vezénylik le, akik nem értenek a kalapács alá kerülő tárgyakhoz, egy avatott szem általában jó áron juthat a sokkal többet érő tárgyakhoz, autókhoz. Nem kizárt, hogy ebben a denveri Fiat-gyűjteményben is vannak igazi ritkaságok, melyek felújításába érdemes pénzt, időt és energiát feccölni.

Fiat X1/9
A Fiat X1/9 minősége gatya volt, de formája és menettulajdonságai miatt sokan szerették a kis kétüléses sportkocsit

Ugyan nem veterán és nem hiányos állapotú, de Fiat. Az Alapjárat nemrég tesztelte a márka egyik leghíresebb és legsikeresebb típusának a modern kori reinkarnációját, az új Fiat Tipót:

Kapcsolódó írások

Gosford Classic Cars, 1956 Wartburg 311, almazöld
2019. május 01.
A Gosford Classic Cars árverésre bocsájt egy kimagaslóan jó állapotú Wartburg 311-est. Az autó értékéhez sokat hozzátesz, hogy az első modellek egyike és a legapróbb részleteiben is eredeti
1931 Cadillac Series 452 V16, RM Sotheby’s aukció
2019. szeptember 01.
Az RM Sotheby’s aukciós ház monterey-i árverésén 1,46 millió dollárért, vagyis megközelítőleg 423,7 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy 1931-es Cadillac Series 452 V16 Roadster

További hírek