2023. március 07. | 14:01

Nem kell, hogy legyen rá jogosítványuk, a cég képzést is indít.

A dán Baton Transport egyik leányvállalata, a Baton Transport Hungary női kamionsofőröket toboroz Indiában. A cél, hogy Európa-szerte dolgozzanak, többek közt Magyarországra is szállítanának árut - írja az Index.hu. 

A cég jelenleg 25 indiai nőt keres, akiknek elvileg jogosítvánnyal sem kell rendelkezni, mert a cég vezetői képzéseket is indít. Amennyiben sikeres lesz a kezdeményezés, a vállalat az elkövetkezendő években akár 800 indiai teherautó-vezetőt is felvehet.

Elektronikai eszközöket és postai küldeményeket szállítmányoznak majd a tervek szerint a frissen toborzott női sofőrök, mindezt 1800 eurós fizetésért. Ez jelenlegi árfolyamon átszámolva 680 ezer forint, a vállalat szerint pedig ugyanezért a munkáért ugyanennyit kap egy magyar kamionsofőr is.

Heti öt napot kell majd dolgozniuk 15 órás beosztásban ahhoz, hogy megkapják ezt az összeget, és naponta 2x4,5 orát tölthetnek a volán mögött. Az állás betöltésének kritériuma az általános iskolai végzettség és a jó angol nyelvtudás.

Korábban, amikor férfiakat toboroztak, egy 52 éves nő is jelentkezett, így nem annyira meglepő ez a lépés. Az érdeklődés tehát megvan a kamionozás iránt.

A kezdeményezés célja továbbá, hogy támogassák az indiai nőket. A projekt a „Kamionozás az egyenlőségért" nevet kapta.

Európa-szerte komoly problémát okoz a sofőrhiány, egyre több cég hirdet úgy kamionsofőri állást, hogy vezetői engedéllyel sem kell rendelkezzenek a jelentkezők. Fizetik a képzést, sokszor még szállást is biztosítanak, csak legyen végre munkaerő.

Depositphotos