Ingyenes elektromos buszjáratot indított a madridi önkormányzat

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-02-21, 09:20

Az ieBus névre keresztelt járművek egyszerre akár 75 utast is szállíthatnak.

A madridi önkormányzat az ottani tömegközlekedést üzemeltető céggel karöltve ingyenes buszjáratott indított. A 32 megállót magába foglaló útvonalon kizárólag tisztán elektromos buszok teljesítenek szolgálatot, amelyek 6-7 percenként közlekednek majd a hétköznapok során.

A madridi városvezetés a buszjárat ingyenessé tételével próbálja népszerűsíteni az elektromos közlekedést, amire várhatóan vevők lesznek a városlakók. A Línea Cero járat tíz darab elektromos meghajtású Irizar buszból áll, amelyek az Atocha pályaudvar és a Moncloa csomópont között szállítják a tömegközlekedőket 32 közbenső megálló érintésével.

Elektromos buszok Madridban

A buszok hétfőtől péntekig 6-7 percenként, míg szombaton (és az ünnepnapokon) 10 percenként járnak majd reggel 7 és este 11:30 között. A második ingyenes elektromos buszjárat márciusban indul, mégpedig Argüelles és a Puerta de Toledo között.

Az ieBus névre keresztelt járművek 12 méter hosszúak, a hivatalos adatok szerint egyszerre 75 utas szállítására is képesek (a buszok 28 ülőhellyel lettek kialakítva). A 200-250 kilométeres hatótávval rendelkező járművek meghajtásáról egy 230 kW-os villanymotor gondoskodik, a megfelelő mennyiségű energia szolgáltatásáért a 350 kWh-s lítium-ion akkucsomag felel. A buszok a hírek szerint akár 17 órán keresztül működhetnének töltés nélkül.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Budapesti dugó
2019. április 16.
A Budapesti Mobilitási Terv sok egyéb projekt mellett mindhárom verziója számol azzal, hogy bevezetésre fog kerülni a dugódíj a fővárosban
4-es villamos szemből
2019. október 03.
Eltűnhetnek a villamosvezetők a Combinókról.

További hírek