Több közlekedési szakértő és a rendőrség is azt mondja, hogy a vezetés közbeni mobilozás az új ittas vezetés, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szerint hatszor nagyobb az esély egy közlekedési baleset kialakulására, ha a sofőr vezetés közben a telefonját nyomkodja, mintha betintázva vezetne. A holland rendőrség is tisztában van ezzel, ezért november végétől intelligens kamerával fog vadászni a vezetés közben mobilozókra.

Vezetés közben mobilozó sofőr

A bevetésre váró forgalomellenőrző készülék szoftvere képes felismerni az utastérben a mobiltelefon, a táblagép, illetve a navigációs eszközök használatát, és automatikusan fényképet készít az érintett gépkocsi rendszámáról és vezetőjéről. Az elkészült fotóra azért a biztonság kedvéért valaki ráles, mielőtt repülne a büntetés az autósnak, elkerülvén azt a végtelenül kínos helyzetet, hogy valakit totál jogtalanul szankcionálnak. Ha a jogsértés megvalósul, akkor a sofőrnek 240 euróig terjedő pénzbírságot kell megtérítenie az államnak.

A kamera az A28-as autópálya Utrecht-től Groningen-ig tartó szakaszán kezdi meg működését november 23-tól. Sokan ezt a zónát tartják Hollandia legfontosabb észak-nyugati összeköttetésének. A holland rendőrök először az Utrecht és Amersfoort közötti 23 kilométeres szakaszon dobják mély vízbe az új technológiát, a kezdeti tapasztalatok alapján döntenek a kamera további alkalmazásáról.

Vezetés közben mobilozó sofőr

Hollandia az első európai ország, amely megkezdi a mobiltelefon használatot ellenőrző intelligens kamera alkalmazását, Ausztráliában már működnek ezek az intelligens kamerák. Mégpedig sikerrel, az ausztrál rendőrség azt mondja, hogy hat hónap alatt 100 000 vezetés közben mobilozó sofőrt buktattak le a szerkentyűk. Az iskolák és gyermek intézmények közelében történő vezetés közbeni mobilozást kiemelten büntetik a rendőrök, a bírság összege ilyen esetekben 280 euróra emelkedik az ausztráloknál.