2023. november 27. | 18:20

Mi is szólunk: jobb, ha felkészülsz, hogy akár a téli gumi is kevés lehet, olyan havazás jöhet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiadott egy figyelmeztetést, melyben az ország egy részére várható nagy mennyiségű havazásra hívja fel a figyelmet. Az előrejelzések szerint ugyanis kedd éjféltől intenzív havazás várható az ország északi, északkeleti részén.

Úgy tűnik, meghallgatták az égiek a cég legkisebb „munkatársának” énekét. Holnap reggelre ugyanis jelentős mennyiségű (akár 15 cm-es) hó hullhat Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyék területén.

Ezért a közútkezelő munkatársai teljes készültséggel várják a tél beköszöntét az érintett területeken, de ennek ellenére is arra hívják fel a figyelmet, hogy a folyamatos havazás miatt télies viszonyokra készüljünk. A főleg Heves és Borsod-Abaúj-Zemplénben, a magasabban fekvő részeken kell nagyobb mennyiségre készülni, de a többi helyen is legalább 5-10 centire lehet számítani.

A készültség ellenére az alábbi tényezőket érdemes figyelembe vennie a közlekedőknek a Magyar Közút tájékoztatása szerint. Habár megelőző sószórással igyekeznek elejét venni a jegesedésnek és hóréteg képződésének, ez nem azt jelenti, hogy a só automatikusan elbír a hóval, hiszen a számítások alapján rövid idő alatt egyszerre nagyobb mennyiség várható.

Az érintett területen összesen nagyjából 25 mérnökségről, indul majd az összesen 180 darab munkagép. Mivel azonban 8500 kilométernyi fő- és mellékútról beszélünk, egy munkagépre több mint 47 kilométer jut, ami egy városi szakaszon 2-4 órányi munka lehet.

Tehát mire a végére ér a gép a rá szabott szakasznak, addigra annak eleje már biztosan újra takarítandó lesz. Azt se feledjük, hogy a só és az üzemanyag utánpótlása sem öt perces művelet, amit a telephelyre visszajutás előz meg, majd onnan vissza az érintett útszakaszra, ez ugyancsak időigényes folyamat.

Ettől függetlenül a munkát addig folytatják a szakemberek, míg a havazás kitart, hogy a lehető legkevesebb nehezen járható úttal találkozhassanak a közlekedők. Épp ezért empátiát és türelmet kérnek mindenkitől, továbbá fokozottan óvatos haladást – no és persze téli körülményekhez felkészített gépjárműveket, melyek minimum az alábbiak legyenek. Jótanácsként pedig a www.utinform.hu oldalon tájékozódást ajánlják indulás előtt, így szükség esetén kerülőúttal tervezhetünk, ha halaszthatatlan dolog miatt kell útra kelnünk.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Depositphotos