Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szerda - 2023. december 06.
-0.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Így készítsd fel az autódat a télre!

2022. február 12. | 09:43

Top tippek arra vonatkozóan, hogyan legyen problémamentes az autózás télen is.

Hideg van, sötét van, nem lehet kilátni a zúzmarás ablakon, csúsznak az utak és nem csak az autók indulnak nehezebben, hanem az ember mindennapjai is. Egy műszaki probléma sosem jön jókor, de a zimankós időben különösen kellemetlen lehet, ha az autó megadja magát. Következzen néhány tanács arra vonatkozóan, hogyan lehet megelőzni a bajt télen, hogyan érdemes felkészíteni az autót a téli időszak kihívásaira.

Ablakmosó folyadék szintje és az ablaktörlők állapota

Télen a többi autó felcsapja a saras sólét, ami hamar átláthatatlanná teszi a szélvédőt. Esős, havas időben tisztán lehet tartani az ablakot, de ha épp nem esik és az út még nedves, akkor a tökéletes szélvédőtisztításhoz elengedhetetlen a szélvédőmosó folyadék állandó használata. Hamar kifogy a néhány literes tartály, még hamarabb, ha csupán néhány deci lötyög az alján. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a szintjét, hogy ne menet közben, a legnagyobb sietség közepette kelljen ablakmosó folyadékot vadászni.

A csíkosan törlő, elfáradt ablaktörlő legkésőbb a téli esős időben okoz gondot. Ha nem makulátlanul takarít, az nem csak kellemetlen, de a korlátozott kilátás miatt balesetveszélyes is lehet. Ráadásul az elöregedett ablaktörlőlapátok zajosak lehetnek, amelyek megkeseríthetik az autózás minden percét. Ha úgy ítéled meg, hogy már nem látják el feladatukat maradéktalanul, akkor érdemes a drága benzinkút helyett autósboltban megvásárolni az újakat.

Hűtőfolyadék fagyáspontja

Senki nem szeretne arra ébredni, hogy az éjszakai nagy hidegben szétfagyott a motorja. Az autók hűtőfolyadéka gyárilag fagyálló, ám előfordulhat, hogy egy nyári időben elvégzett utántöltéskor desztillált víz került a rendszerbe, ami jelentősen ronthatja a hűtőközeg faggyal szembeni ellenállóságát. Ha az autó nyáron lett vásárolva, vagy egyéb okból nem vagy biztos a fagyálló hűtőfolyadék minőségében, érdemes a szerelődnél vagy egy benzinkúton leellenőriztetned azt még a hideg beállta előtt.

Akkumulátor állapota

Az akkumulátorok élettartama jellemzően 3-5 év, de a jobb minőségűek bírhatnak ennél valamivel többet is. Általában a hideg idő beköszöntével jelentkeznek az akkumulátor gyengélkedésének első jelei, ilyenkor az autó nehezebben, legrosszabb esetben egyáltalán nem indul. A bajt megelőzendő érdemes még az első mínuszok beállta előtt szakszervizben leellenőriztetni az állapotát, és ha szükséges, minél előbb beruházni egy újra.

Ha mégis megtörtént a baj és az autó nem indítható, akkor lehet próbálkozni a bebikázással. Ennek megvan a pontos menete, a bikakábelt csatlakoztató személynek pedig körültekintően kell eljárnia, hogy nehogy rövidzárlatot okozzon vagy áramütést szenvedjen. Először az autók akkumulátorainak pozitív pólusait kell csatlakoztatni a piros kábellel, majd ezt követően lehet a feketével a lemerült akksi negatív saruját a másik autón letestelni. Az indítózást megelőzően be kell indítani a segítő jármű motorját is.

Gumik állapota

A gumik állapotának rendszeres ellenőrzése minden időben fontos, de kiemelt időszaknak számít a tél, amikor váratlanul is lehetnek olyan útviszonyok, ahol egy kopott kerékkel nem lehet közlekedni. Érdemes még az első havas nap előtt lecserélni a nyári garnitúrát, mert a meleg évszakra tervezett gumival hóban közlekedni balesetveszélyes, és a gumisoknál feltorlódó autósok miatt adott esetben több órás várakozással is számolni kell.

Ne feledkezz meg a pótkerék állapotának leellenőrzéséről sem, nem kell feltétlenül téli gumival felszereltnek lennie, de legalább legyen benne annyi nyomás, hogy fel tudd szerelni és tudj néhány kilométert autózni vele. Az sem árt továbbá, ha a kerékcseréhez szükséges szerszámok (pl. emelő vagy kerékkulcs) szintén rendelkezésedre állnak.

Érdekel, hogy külföldön hol kötelező a téli gumi és hol nem? Ebből a cikkbőlmindent megtudhatsz.

Világítás

Azon túl, hogy az autó gyári világítóberendezéseinek jogszabály szerint is mindig tökéletesen kell működniük, legkésőbb a téli időszakban fognak problémát okozni a kiégett izzók, amikor sokat kell autózni sötétben. Látni és látszani, ezen gondolat mentén kell gondoskodnia minden autó tulajdonosának és üzembentartójának arról, hogy maradéktalanul minden lámpa tökéletesen működjön a járművén.

Hasznos eszközök a csomagtartóba

Homokot és lapátot, mint a régi szép „ladás időkben” ma már nem feltétlenül kell magadnál tartanod, ellenben van jó pár hasznos tétel, amit érdemes beszerezned és a csomagtartóban elhelyezned, hogy igazán felkészülten várd a telet:

  • kesztyű
  • kis seprű a hó letakarításához
  • jégkaparó
  • elemlámpa
  • bikakábel

Ha hosszabb útra indulsz, jó szolgálatot tehet a hólánc is, melynek hiányában egy-egy útszakasz használatát korlátozhatják az autós számára. Érdemes továbbá ivóvizet, takarót és telefontöltőt is a fedélzeten tartani vész esetére, hogy kihúzd, míg megjön a segítség. Szintén érdemes havazáskor sűrűn teletankolni az autót, mert egy tele tankkal akár két napig is járathatod a motort és meleget tudsz csinálni az autóban.

Te meg 'öccázé BNW-t' hallucinálsz: Chevrolet Lacetti 1.4i 2004 - Teszt Daninak négymilliója van: ennyi pénzzel a zsebben is adódnak dilemmák

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!