2019. november 23. | 08:30

Sokunkban felmerül a kérdés a hideg téli hónapok érkezése előtt, hogy vajon kibírja-e az autó akkumulátor ezt az időszakot.

Mindenkinek a megnyugtatására írom, olyan ember még nem született, aki erre biztos választ tudna adni, viszont sokat tehetünk annak érdekében, hogy a baj ne következzen be.

Az akkumulátorok élettartama

Az új autóban található, gyárilag beszerelt akkumulátorok élettartama a leghosszabb, átlagosan 6-8 évre tehető. A másodlagos piacra készített akkumulátorok minősége már eltérő, átlagosan 3-6 év közé tehető a kifutási idejük.

A hideg minden akkumulátor kapacitását csökkenti, ezért érezzük azt, hogy egy 3-4 éves akkumulátor már nehezebben indít, ekkor javasolt az akkumulátor cseréje és nem ajánlatos megvárni azt, ha már az akkumulátor képtelen beindítani a motort.

Természetesen vannak kivételek is, amikor minden előjel nélkül indításképtelenné válik az akku, ilyenkor zárlat vagy szakadás keletkezik, ami szintén az elhasználódás jelét mutatja, és az öregebb akkumulátorokra jellemző.

Ha használt gépjárművet vásárlunk és nem tudjuk az akku „előéletét”, akkor ajánlott akkumulátor szaküzletben egy állapotfelmérést készíteni, ahol nagy eséllyel meg tudják állapítani az életkorát, és láthatunk egy pillanatnyi állapotot az akkumulátor kondíciójáról. A Lesti Akku Kft. szaküzleteiben ez a felmérés percek alatt elvégezhető.

3 jótanács, hogy ne hagyjon cserben az autónk a hidegben

  1. Ha lehetőség van rá, vizsgáltassuk meg egy erre alkalmas szervízben vagy szaküzletben az autónkban lévő akkumulátort.
  2. Minden esetben, még ha nem is látjuk szükségesnek, töltsük fel az akkumulátort egy erre alkalmas akku töltővel. Ősszel, még a hideg beállta előtt adjunk egy frissítő töltést az akkumulátorunknak, és ha ennek ellenére úgy érezzük, hogy mégis nehézkesen indít, ne sajnáljuk a pénzt egy új akkumulátorra!
  3. Ha az akkumulátorunk már elmúlt 4-5 éves, biztos, ami biztos cseréljük le egy újra, hogy biztosan elkerüljük a hideg hétfő reggelen nem induló autó esetét.

Az akkumulátor élettartamát nehéz meghatározni, mivel minden autó, minden felhasználás más és a gyártók számtalan különböző minőségű akkumulátort készítenek.

Nagyjából egy tank üzemanyag árából megkímélhetjük magunkat egy esetleges kellemetlenségtől, és biztosak lehetünk abban, hogy nem kell aggódnunk a következő 3-4 téli szezontól.

Biztonságos autózást kívánunk mindenkinek!

LESTI AKKU Kft. csapata