2022. december 09. | 16:50

Európában már számos országban előírják a téli abroncsok használatát a hideg évszakban.

A vonatkozó jogszabályok szerint a téli gumi nem kötelező Magyarországon, törvényileg nem elvárás, hogy az évszaknak megfelelő abroncsok legyenek az autóra felszerelve. Hogy ez mennyire elavult szabályozás jól mutatja, hogy a számos környező országban kizárólag téli gumival vagy speciális téli felszereléssel szabad közlekedni a hideg évszakban. Lássuk, hogy a téli gumi hol kötelező külföldön!

Ha szeretnél utánajárni, hogy Magyarországon milyen szabályok vonatkoznak az autó gumiabroncsaira, akkor a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet tanulmányozását ajánlom a figyelmedbe.

Ausztria

Az alpesi országban télen komolyan megbüntethetik azokat az autósokat, akik nem az évszaknak megfelelő felszereléssel közlekednek havas vagy jeges útviszonyok között. Ausztriában a téli gumi kötelező november 1-től április 15-ig, és elvárás, hogy a profilmélység a kerekek teljes felületén elérje vagy meghaladja a 4 mm-t, továbbá be kell legyen készítve az autóba egy szett hólánc is.

Ez utóbbi azért különösen fontos, mert extrém körülmények között, bizonyos útszakaszokon a hatóságok felszólíthatják az autósokat a hóláncok felszerelésére. A szabályra fittyethányók akár 5000 eurós bírságra és a rendszámok levételére számíthatnak. Az országban egyébként október 1. és május 31. között a szöges gumiabroncsok használata is megengedett, amennyiben az utakat összefüggő hó vagy jég borítja.

Balti országok

A Balti országokban, azaz Észtországban (dec.1. - márc.1.), Lettországban (dec.1. - márc.1.) és Litvániában (nov.10. - ápr.1.) kötelező a téli gumi és ha az útviszonyok megkövetelik, akkor a szöges gumik használata is megengedett. Lettországban a profilmélység nem lehet kisebb 4 milliméternél, míg Litvániában – ahol a motorkerékpárokra is kötelező téli gumi – az elvárt barázdamélység legalább 3 mm.

Benelux államok

Belgiumban nem kötelező a téli gumi, bár erősen javasolt, amennyiben ezt az időjárás és az útviszonyok indokolttá teszik. Hóláncot szabad használni, de csak akkor, ha az utat teljes egészében hótakaró vagy jégpáncél borítja. Hollandiában sem kötelező a téli gumi, ráadásul sem a hólánc, sem a szöges gumi nincs engedélyezve. 2012 október elseje óta Luxemburgban nincs időszakhoz kötve a téli gumi használatának kötelezettsége, ám télies útviszonyok mellett (hó, jég) minden autósnak előírás a téli évszaknak megfelelő abroncs felszerelése.

Téli gumi

Bulgária

Bulgáriában november 1. és március 1. között kötelező a téli gumi használata és azt is törvényben előírják, hogy a barázdáknak legalább 4 milliméter mélyeknek kell lenniük. A szöges abroncs nem megengedett, ugyanakkor a hólánc használata igen, de csak akkor, ha ezt az útviszonyok indokolttá teszik.

Csehország

Csehországban kötelező a téli gumi, amennyiben az időjárási körülmények ezt indokolják a november 1-től március 31-ig tartó időszakban. Egyébként ha az utak nem havasak vagy jegesek, akkor megengedett a nyári gumik használata is télen. A cseh törvények minimum 4 milliméteres mélységet írnak elő a futófelület barázdáira vonatkozóan.

Franciaország

Egy friss, 2021-es szabálymódosítás követően Franciaország bizonyos területein a november 1. és március 31. közötti időszakban már kötelező a téli gumi vagy a téli közlekedést lehetővé tévő felszerelés, úgymint hólánc használata. Az útszakaszokat, ahol az említett dátumok között kötelező a téli gumi (vagy a hólánc), az alábbi zónajelölő táblák határolják. A szabályt megszegő autósokat 135 euróra büntethetik a rendőrök.

Franciaország kötelező téli gumi jelzőtábla

Horvátország

Horvátországban kötelező a téli gumi a téli időszakban. Déli szomszédaink egy ún. kötelező téli felszerelést írnak elő a november 15. és április 15. közötti időszakra vonatkozóan, ami azt jelenti, hogy legalább 4 mm barázdamélységű M+S jelölésű abroncsokat kell felszerelni, de megengedett a minimum 4 mm mély futófelülettel rendelkező nyári gumik használata is. Ekkor azonban az autóban hóláncot is tartani kell, amelyet szükség esetén fel lehet szerelni a hajtott kerekekre.

Lengyelország

A téli gumik ugyan nem kötelezőek Lengyelországban, ám megfelelő táblákkal jelzett útszakaszokon – téli útviszonyok mellett – kötelezhetik az autósokat a hólánc használatára, ezért télen csak úgy érdemes útra kelni ebben az országban, hogy ez a fontos kiegészítő megtalálható az autóban.

Németország

Németországban viszont kötelező a téli gumik használata mégpedig oly módon, hogy nem határozzák meg az időszakot, ám az autóvezetőknek alkalmazkodniuk kell a mindenkori út- és időjárásviszonyokhoz. Ha az utak havasak, jegesek, esetleg a hőmérséklet fagypont alatt van, akkor kizárólag téli abroncsokkal szabad közlekedni.

A törvény azt is előírja, hogy a futófelület mélysége érje el vagy haladja meg az 1,6 millimétert, ugyanakkor az ADAC (német autóklub) legalább 4 mm-es barázdamélységet javasol. Akik a szabályt megszegik, 60-tól 100 euróig terjedő büntetésre számíthatnak, ha pedig nyári gumival okoznak vagy szenvednek balesetet téli útviszonyok közepette, akár a biztosítói kárrendezés során is komoly problémákba ütközhetnek.

Olaszország

A téli gumi Olaszországban nem kötelező, azonban vannak olyan útszakaszok, ahol jelzőtáblával hívják fel a figyelmet a téli gumik vagy a hólánc kötelező használatára az év bizonyos időszakában, amikor hóesés vagy jegesedés előfordulhat (november – április). Kivételt a valamivel több mint 3000 négyzetkilométeres hegyvidéki Aosta-völgy jelenti, ahol október 15. és április 15. között előírják a téli abroncsok használatát.

Románia

Romániában kötelező a téli gumi, de nem időszakhoz kötötten, hanem az útviszonyokhoz igazodva. Amennyiben havasak vagy jegesek az utak, minden autósnak kötelező téli abroncsra váltania függetlenül attól, hogy éppen szeptember vagy május van.

Joggal adódik tehát a kérdés, hogy végtére is téli gumit mikortól javasolt felszerelni Romániában? Mindenkinek érdemes figyelnie az időjárást, és az előrejelzéseknek megfelelően cselekedenie, általában legkésőbb október végén már eljön a téli gumik ideje.

Skandináv országok és Finnország

Svédországban – tekintettel a jellemzően zord téli időjárásra - december 1. és március 31. között legalább 3 milliméter mélységű futófelülettel rendelkező téli gumikat kötelező használni és megengedett a szöges abroncsok felszerelése is. Norvégiában szintúgy kötelező a téli gumi, de csak akkor, ha az utak jegesek vagy havasak, sőt, ilyen esetekben az autósoknak inkább a szöges gumik használatát javasolják a hatóságok. Ezeket a speciális abroncsokat legkorábban november elsején (az ország északi részén október 1-jén) lehet felszerelni és maximum húsvét utáni első vasárnapig maradhatnak fent.

Dániában nem kötelező a téli abroncsok használata, ám erősen javasolt, ha hóhelyzet ezt megköveteli. Azonban a szöges abroncsok november 1. és április 15. között megengedettek, de kizárólag havas és jeges útviszonyok között. Finnországban pedig megint csak kötelező a téli gumik használata november 1. és március 31. között, amennyiben ezt az útviszonyok indokolttá teszik. A télapó hazájában is engedélyezett a szöges abroncs, de szintén csak ebben az időszakban és csak jeges vagy havas utakon.

Téli gumi

Svájc

Svájcban jelenleg nem kötelező a téli gumik használata, ám az ország régóta tervezi törvénybe iktatni az ellenkezőjét. Ugyanakkor a svájci hatóságok elvárják, hogy a forgalomban résztvevő autók mindenkor közlekedésre alkalmas állapotban legyenek, ami magában foglalja az évszaknak megfelelő abroncsokat használatát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki télen a síkos úton nyári gumival balesetet okoz, a hatóságok felelőssé tehetik őt a történtekért.

Szlovákia

Szlovákiában abban az esetben kötelező a téli gumi használata a személyautókon, ha az utakat összefüggő hótakaró vagy jég borítja, esetleg jegesedés várható. Ilyenkor a jármű valamennyi tengelyére kötelező felszerelni a téli viszonyok közé alkalmasnak minősített, megfelelő címkével ellátott gumiabroncsokat. A hólánc használata csak akkor kötelező, ha erre jelzőtábla figyelmeztet és az útviszonyok megkövetelik.

Szlovénia

Szlovéniában a téli gumi kötelező a november 15. és március 15. közötti időszakban azzal a fontos kikötéssel, hogy legalább 3 mm profilmélységgel rendelkező téli abroncsokat kell felszerelni valamennyi tengelyre. Azonban nyári gumikkal is szabad közlekedni az említett időszakban, de ebben az esetben előírás, hogy legyen az autóban hólánc is, amit szükség esetén, havazáskor vagy jegesedéskor fel tudjon szerelni az autós a hajtott kerekekre. Aki a szabályt megszegi, 40 eurós bírságra számíthat, azt pedig, aki a nem megfelelő abroncsok miatt a forgalmat feltartja vagy akadályozza, akár 500 euróra is megbüntethetik.

Tekintsd meg az alábbi videót, amelyben a Continental szakértője magyarázza el, miért veszélyes télen nyári gumival közlekedni!

European Commission