2023. március 06. | 15:25

A folyamatosan változó infrastruktúra miatt frissíteni kell az alkalmazás térképét.

Eleinte csak egy jópofa játéknak tűnhetett a Google Street View funkciója, magyarul az Utcakép. Ennek segítségével ugyanis a számítógép monitora mögül vagy telefonról megnézhetünk tőlünk távoli helyszíneket, amelyeket előtte térképen kerestünk meg.

Ez akár navigáció szempontjából is hasznos lehet, egy csomó időt és keresgélést spórolhat meg nekünk. Ha egy teljesen ismeretlen helyre akarunk menni egy adott címre, akkor az Utcaképen előre megnézhetjük, hogy melyik lesz az adott épület és pontosan milyen formai vagy dizájnjegyeket érdemes keresni.

Ezt a képet úgy alkotják, hogy autók tetejére szerelt komplex kamerarendszerekkel haladnak az utakon és felvételeket készítenek. Ezt később feldolgozzák és az általunk is megtekinthető utcaképpé konvertálják.

Azzal viszont számolni kell, hogy az utcakép sokat változik, épületek variálódnak át vagy komplett forgalmi helyzetek változnak meg. Emiatt az Utcaképet rendszerint frissíteni kell és a Google szerint ennek megint itt az ideje Magyarországon.

Március 9-én ismét elindulnak a Google kamerás autói, viszont innentől a hatalmas cég adattára már nem fog a közutakra korlátozódni. Kamerás egységeik már biciklisek és gyalogosok képében is megjelennek majd, így kevés pontja lehet majd az országnak, amit nem járnak be.

Ettől függetlenül senki se féltse személyes dolgait, mivel a Google elvileg mindig odafigyel erre. A kamerafelvételeket egy olyan automatizált szoftverrel pásztázzák majd át, amely minden arcot, egyedi azonosítót és rendszámtáblát képes lesz majd kitakarni. Ha ez mégsem sikerülne, akkor utólag mi is jelenthetünk be ilyen helyet, a Google utólag kitakarja, amit szeretnénk.

A most március elejei indulással egyelőre csak nagyobb magyar városokba fognak utcaképeket frissíteni. Egészen pontosan Sopronban, Szekszárdon, Mezőtúron, Szentesen, Tapolcán, Karcagon, Baján és Miskolcon számíthatunk majd a Google munkatársaira, úgyhogy ezeken a helyeken lehet majd integetni.

Depositphotos