2022. december 02. | 23:25

Eldőlt, hogy végre kapnak-e üzemanyagot a kisebb töltőállomások.

A Mol egyes partnereivel már közölte, hogy a december 5-ével kezdődő héten sem fog tudni nekik sem dízelt sem motorbenzint szállítani. Erre a lépésre az ország működése és energiabiztonsága érdekében van szükség a vállalat szerint.

Mindezt a Független Benzinkutak Szövetsége pénteken közölte az MTI-vel. Arra a levélre hivatkoznak, amelyet a szövetség több partnere kapott közvetlenül a MOL-tól.

Az olajtársaság azt írta, hogy az egész régió energiaellátása kapcsán komoly stratégiai szerepük van. Felelősek azért, hogy az ország minden pontján elérhető legyen a működéshez szükséges üzemanyag-mennyiség.

A MOL úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben előtérbe kell helyezniük az országos ellátási szempontokat. A korlátozásokat fenn kell tartaniuk, amelyek állításuk szerint átmenetiek.

A magyar multinacionális olaj- és gázipari vállalat november 18-án jelentette be először, hogy olyan kutak számára nem szállítanak üzemanyagot átmenetileg, amelyek kapcsán nincs kiszolgálási kötelezettségük. A MOL akkor azt állította, hogy a döntés 194 viszonteladót érint. Ez a belföldi töltőállomások mintegy 10%-a, idehaza ugyanis körülbelül 2000 benzinkút található.

Egyre több olvasónk számolt be arról az elmúlt napokban, hogy nem kaptak egyes környezetükben lévő benzinkutakon ársapkás benzint. Akadt, aki ezért piaci áras, 100-as benzint tankolt. A Holtankoljak.hu információi szerint jelenleg a 95-ös benzin piaci ára átlagosan 617 forint literenként, míg a gázolajért 681 forintot kell fizetni ez esetben.

Gulyás Gergely legutóbb a szerdai kormányinfón beszélt a hazai üzemanyag-ellátás helyzetéről. Akkor azt mondta, hogy a december 31-éig érvényben lévő benzinárstopon abban az esetben fognak változtatni, ha veszélybe kerül az ellátásbiztonság. Eddig azért tudták fenntartani az ársapkát, mert a Mol Magyarországon elő tudta állítani a megfelelő mennyiségű benzint és dízelt. Ha viszont ezt importból kell megoldani legalább részben, akkor az ársapkát nem fogják tudni fenntartani, mert sokkal többe fog kerülni az üzemanyag.

A Mol százhalombattai finomítója még mindig nem üzemel 100%-on, a legfrissebb hírek szerint a kapacitása 50-55%-át éri el a DuFi. Eredetileg december 2-án pénteken kellett volna újraindulnia, ám mivel a legutóbbi nyomáspróbán műszaki problémát tapasztaltak a szakemberek, ezért a héten már biztos, hogy nem fog újraindulni a Dunai Finomító teljes kapacitással.

MTI

Depositphotos