hétfő - 2023. február 06.
-8.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Itt a terv, amivel a kormány csökkentené a dugókat a Balaton irányába

2021. október 25. | 09:20

Fontos fejlesztésekről esett szó a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi fórumán.

A körülbelül 190 kilométer hosszú 8-as főút további fejlesztésével csökkenthető a forgalmi dugók száma a Balaton irányába, jelezte Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi fórumán elhangzott, hogy 2003-tól datálva eddig 14 nagyobb fejlesztést hajtottak végre a 8-as főúton. Ezek között szerepelt

  • az inotai, a várpalotai és a márkói elkerülő megépítése,
  • valamint a Balatonfűzfő-Litér csomópont fejlesztése.

A Veszprém déli elkerülő fejlesztése, valamint a 8-as és 82-es utak összekötése jelenleg is zajlik, emellett a várakozások szerint 2023 első negyedévében a litéri és füredi csomópontok közötti szakasz 2×2 sávossá alakítása is befejeződik. Az államtitkár szerint utóbbi segítséget jelenthet abban, hogy csökkentsék a dugókat a Balaton irányába.

De ez még korántsem minden, ugyanis tervben van a füredi és a csatári csomópont közötti szakasz négysávossá alakítása. A Herend és Devecser közötti szakasz négysávosítása is napirenden van, az építési engedély 2023 második felében futhat be. A rendkívül balesetveszélyes székesfehérvári Auchan csomópontot is szeretnék biztonságosabbá tenni, mégpedig egy lámpás turbó körforgalom kialakításával. A kormány reményei szerint az évtized következő felében megépülhet egy gyulafirátóti elkerülő, amely a 82-es utat kötné össze a már elkészült Balatonfűzfő-Litér csomóponttal.

Dr. Mosóczi László újra elmondta, hogy a fő céljaik között szerepel

  • az autópályák meghosszabbítása az országhatárokig,
  • a megyei jogú városok bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba,
  • valamint az, hogy az ország minden településéről fél órán belül elérhető legyen egy gyorsforgalmi út.
Drágulásra kell számítaniuk az autósoknak a kötelező biztosítás kapcsán F1: Hollywood Austinba költözött, óriásit csatázott Verstappen és Hamilton a győzelemért!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!