Januártól drágul az útdíj!

Tóth Balázs
Közzétéve:
2020-11-01, 00:41

Követi az inflációt minden kategóriában.

Pár hónappal ezelőtt már írtunk róla, hogy drágulhat a közlekedés a 2021-es esztendődől a hazai sztrádákon. Sajnos előrejelzésünk nagyon úgy fest, hogy be fog következni. A Magyar Közlöny 231. számában ugyanis megjelentek a részletszabályai a májusi jogszabályváltozás módosításnak.

A fuvarozói érdekképviseletek hiába fordultak tavasszal közös levélben a pártok frakcióvezetőihez, hogy ne támogassák a parlamentnek benyújtott javaslatot az inflációkövető útdíjról, a parlament áldását adta az útdíjtörvény módosításra.

Mennyivel lesz drágább az útdíj jövőre?

Az új rendelkezés úgy szól, hogy minden esztendő január 1-jén változik az útdíj, melynek feltétele, hogy az augusztusi fogyasztói árindex tekintetében inflálódás tapasztalható. Minden esetben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait fogják figyelembe venni.

2020 augusztusában  KSH szerint 3,9% volt az infláció, ennyivel fog tehát az útdíj drágulni 2021-ben minden díjkategóriában.

autópálya

Az új jogszabályi rendelkezések szerint az útdíjszedőnek legalább 30 nappal az érvényességet megelőzően a honlapján köteles közzétenni.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.
autópálya
2020. november 29.
Az autósok mellett a motorosoknak és a buszosoknak is többet kell fizetniük.

További hírek