vasárnap - 2023. április 02.
8.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Jelentős béremelést kapnak a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozói

2022. december 07. | 15:55

Megállapodtak a szakszervezetek és a Mercedes, hogy jövőre két lépcsőben kapnak jelentős emelést a gyár dolgozói.

Eredményesen zárultak a kecskeméti Mercedes-gyár és a dolgozói szakszervezetek között elkezdődő bértárgyalások - számolt be róla az Index. Két lépcsős rendszerben összesen 24 százalékos béremelésre számíthatnak a dolgozók a 2023-as évben, de a további kedvezmények miatt ez akár a 30 százalékot is elérheti.

Eleinte 2023. január elsejétől számíthatnak egy 17 százalékos béremelésre, majd augusztusban további 7 százalékra. Ezt még tovább emelik az infláció alakulásától függő, negyedévente folyósított megállapodások és az eredményrészesedés. Ezekkel együtt a béremelés mértéke 30 százalék is lehet, ami jó érték az iparágban.

A bérfejlesztéssel kapcsolatban az Index kérdezte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t, akik levelükben ezt válaszolták:

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft., valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezet és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) konstruktív tárgyalásokat folytatott a bérek alakulásáról. A célunk az volt, hogy jó megállapodást kössünk az érdekképviseletekkel, ami megtörtént a következő évre vonatkozó bérfejlesztésről.

A vállalat szeretne munkavállalóinak stabil foglalkoztatást és versenyképes juttatást biztosítani komoly fejlődési lehetőségek mellett. A gyárban jelenleg több mint 4500-an dolgoznak, viszont hamarosan újabb beruházások kezdődnek meg átszervezés és bővítés miatt, így ez a szám emelkedhet a közeljövőben.

A beruházás az elektromos Mercedes modellek gyártása miatt indult, a tervek szerint a német cég bizonyos elektromos autóit is itt gyártaná Magyarországon. Az új gyáregységre szánt beruházás értéke egymilliárd euró (bő 410 milliárd forint), amit a tervek szerint 2026-ig be is fejeznek.

A jelenleg futó MMA (Mercedes Modular Architecture) mellett az elektromos modelljeiknek alapot adó MB.EA (Mercedes-Benz Electric Architecture) platform is itt készülne, ezzel együtt pedig a jövőben néhány elektromos modelljük is. Emellett a gyártósorok modern és digitalizált felépítésére is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a rugalmasság mellett fenntartható legyen a gyártás folyamata.

A Mercedesnek egyébként nem ez az első pozitív gesztusa dolgozói felé. Legutóbb a rezsiárak elszabadulása és a rezsicsökkentés védelme alól kikerülő dolgozók miatt támogatási rendszert vezettek be. Októberben minden aktív munkatársuknak egyszeri kifizetést hajtottak végre rezsitámogatás gyanánt, ami az akkori fizetésük 60 százalékát tette ki.

Mercedes
Kifigyelt a kígyó a motorháztető alól, az autóban ülő pár ereiben megfagyott a vér Ez a weboldal segít, hogy merre érdemes elindulni, ha tankolnánk

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!