2021. szeptember 17. | 16:11

Az üzem a tervezettnél egy hónappal korábban nyitotta meg a kapuit.

Az Infineon Technologies pénteken megnyitotta 1,6 milliárd eurós értékű gyárát Ausztriában, ami növeli a német félvezetőgyártó vállalat képességét, hogy áramellátó chipeket szállítson az autógyártók, az adatközpontok és a megújuló energiatermelés számára. A járműkészítő vállalatok számára ez jó hír, hiszen a globális chip-hiány miatt az elmúlt hónapokban folyamatosan akadozott a termelés a gyáraikban.

„Az új üzem mérföldkő az Infineon életében, és megnyitása nagyon jó hír ügyfeleink számára” – mondta Feinhard Ploss vezérigazgató a megnyitó ünnepségen, amelyen részt vett Sebastian Kurz osztrák kancellár és Thierry Breton uniós biztos is.

„Az új kapacitás bővítésének időzítése nem is lehetne jobb, tekintettel a teljesítményszabályozó félvezetők iránti növekvő keresletre” – tette hozzá Ploss.

Az Infineon akkor növeli kapacitását, amikor a globális félvezető-ellátási láncok rendkívüli stressznek vannak kitéve, mivel a legtöbb vezető autógyártó a chip-hiány miatt az elmúlt időszakban több alkalommal is kénytelen volt leállítani a termelést hosszabb-rövidebb ideig.

A németországi székhelyű Infineon, az autóipar vezető beszállítója maga is problémákkal küzdött a szállítási kötelezettségek teljesítésével, miután egy nagyobb vihar károkat okozott az egyik amerikai üzemében, a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások pedig a malajziai gyárában okoztak csúszásokat és fennakadásokat.

Elemzők szerint az új gyár nem fog azonnal segíteni a szélesebb félvezető-ágazat válságának enyhítésében, de legalább a piaci szereplők megnyugodhatnak egy kicsit a beüzemeléséről szóló hír hallatán.