csütörtök - 2022. december 08.
-2 °C
szórványos felhőzet
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 685 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Jó hírt kaptak a budapesti autósok a kötelező kapcsán

2021. szeptember 13. | 15:47

Csökkent a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja.

A 2020-ban tapasztalt díjemelés után most nagyot csökkent a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja – közölte a Magyar Nemzeti Bank a saját adataira támaszkodva.

A MNB idén év elején bevezetett egy új árindexet, ez megmutatja, hogy a teljes piacon hogyan alakulnak a KGFB-átlagdíjak. Így az autósok számára is láthatóvá válik, mennyivel fizetnek többet az indokoltnál. A legfrissebb index szerint a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak átlagos állománydíja az előző negyedévben mért 46 ezer forintról 44 000 forintra csökkent 2021. II. negyedévében.

Az előző év azonos időszakához képest országos szinten 2 százalékkal mérséklődtek a díjak, ami a budapesti személyautók átlagdíjának 9 százalékos esésének és a fővároson kívüli díjszint enyhe, 1 százalékos növekedésének együttesével magyarázható, közölte az MNB. A változás azért is érdekes, mert a fővárosi autókat eleddig elkerülte a díjcsökkenés.

A számok nyelvére lefordítva mindez azt jelenti, hogy a Budapesten élő autósok 2021. II. negyedévének végén átlagosan 61 854 forintot fizettek a kötelezőre, ami az előző negyedévben átlagosan 72 320 forintba került.

Ez persze jól hangzik, ugyanakkor látni kell, hogy 2020-ban országosan 9 százalékkal emelkedett a személyautók biztosításának átlagdíja, a mostani csökkenés tehát csak a 2020 végi magasabb árszinthez való visszatérést jelenti, írja az azenpenzem.hu.

Növekvő kárráfordítás

Az MNB arról is beszámolt, hogy a személyautók utáni biztosítói kárráfordítások aránya mintegy két év után az idei II. negyedévben 2 százalékkal növekedésnek indult. Ennek és az átlagos díjszint csökkenésének köszönhetően csökkent a korrigált díjindex. A növekvő kárráfordítás kapcsán most még korai trendfordulóról beszélni, a tisztább képhez a következő negyedévek adataira lesz szükség.

Jó hír, hogy már van olyan felület, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni a kötelező biztosítás fizetési határidejéről. Regisztrálj ingyenesen az Carnotie oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a megfelelő időpontra!

 

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!