Elegük lett a drága tankolásból a fuvarozóknak Írországban, ezért a kamionosok egy csoportja konvojba rendeződve elindult Dublin központjába, hogy ott tüntessenek a magas üzemanyagárak ellen.

A fuvarozók ma reggel a városba vezető fő autópályák bevezető pontjain találkoztak, majd elindultak a Kildare Street felé. A vonulásról videót is készítettek a konvoj mellett elhaladó autósok. A tiltakozásra igyekvő kamionosokat békés tiltakozásra szólították fel a szervezők, és azt tanácsolták a résztvevőknek, hogy hagyják szabadon a leállósávokat és a buszsávokat.

A tiltakozók azt mondják, hogy alacsonyabb árakat akarnak látni a kutakon, emellett az üzemanyagokat sújtó adó csökkentését követelik. A kamionosok azt tervezik, hogy a Kildare Street vonalán és annak környékén parkolnak le, a blokád miatt jelentős fennakadások várhatók Dublinban.

A tüntetésen résztvevők azzal fenyegetőznek, hogy nagyobb számban térnek vissza karácsony előtt egy héttel, ha nem kapnak kielégítő választ a kormánytól. Mark Sheehan, az MS Transport tulajdonosa arra panaszkodott, hogy a kiadások mértéke havi 20 000 euróval (7,4 millió forint) nőtt.


Fotó: Sam Boal/RollingNews.ie

Az egyik tüntető azt mondta, valamit tenniük kell, hogy megvédjék az ágazatukat.

„Én csak egy átlagos fickó vagyok, aki árukat szállít, de a gázolaj ára egyszerűen megnyomorít minket, ez az igazság. Valamit tenni kell, különben a kiszállítás díját is feljebb kell vinni, aminek nem fognak örülni az ír emberek” – nyilatkozta Jay a Newstalknak.

A tiltakozók arra figyelmeztetnek, hogy a költségek csökkentése nélkül „sok kisvállalkozó hamarabb tönkremegy, mint gondolnánk.”