2021. november 24. | 13:25

A megmozdulás szervezői az adók csökkentését követelik a kormánytól.

Elegük lett a drága tankolásból a fuvarozóknak Írországban, ezért a kamionosok egy csoportja konvojba rendeződve elindult Dublin központjába, hogy ott tüntessenek a magas üzemanyagárak ellen.

A fuvarozók ma reggel a városba vezető fő autópályák bevezető pontjain találkoztak, majd elindultak a Kildare Street felé. A vonulásról videót is készítettek a konvoj mellett elhaladó autósok. A tiltakozásra igyekvő kamionosokat békés tiltakozásra szólították fel a szervezők, és azt tanácsolták a résztvevőknek, hogy hagyják szabadon a leállósávokat és a buszsávokat.

A tiltakozók azt mondják, hogy alacsonyabb árakat akarnak látni a kutakon, emellett az üzemanyagokat sújtó adó csökkentését követelik. A kamionosok azt tervezik, hogy a Kildare Street vonalán és annak környékén parkolnak le, a blokád miatt jelentős fennakadások várhatók Dublinban.

A tüntetésen résztvevők azzal fenyegetőznek, hogy nagyobb számban térnek vissza karácsony előtt egy héttel, ha nem kapnak kielégítő választ a kormánytól. Mark Sheehan, az MS Transport tulajdonosa arra panaszkodott, hogy a kiadások mértéke havi 20 000 euróval (7,4 millió forint) nőtt.

Az egyik tüntető azt mondta, valamit tenniük kell, hogy megvédjék az ágazatukat.

„Én csak egy átlagos fickó vagyok, aki árukat szállít, de a gázolaj ára egyszerűen megnyomorít minket, ez az igazság. Valamit tenni kell, különben a kiszállítás díját is feljebb kell vinni, aminek nem fognak örülni az ír emberek” – nyilatkozta Jay a Newstalknak.

A tiltakozók arra figyelmeztetnek, hogy a költségek csökkentése nélkül „sok kisvállalkozó hamarabb tönkremegy, mint gondolnánk.”